Uit de keuken van Cookboogle

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Master the originals

Jeroen van Oijen

Verschijning: 17-10-2023

Culiversity

Eenvoudig te bestellen bij:

The original: pizza Margherita

Uit: Master the originals

02-04-2024 08:00 naar notities Rubriek: Getest

Pizza MargheritaDe belangrijkste topping van een pizza Margherita is de tomaat. De lekkerste tomaten komen uit Napels, dat aan de rand van de Vesuvius ligt, goede grond voor tomaten. In Napels heeft de Margherita zich dan ook ontwikkeld tot de beroemde pizza. 

Het deeg

Een goed deeg is natuurlijk essentieel en een goed deeg kun je nou eenmaal niet snel maken. De schrijver vergelijkt het met in een uur pulled pork bereiden, dat moet je ook niet willen. Je begint dus met een deegstarter die 24 uur moet staan. Veel werk is het niet, je moet alleen een beetje goed plannen. 

24 uur later kunt je het deeg afmaken. Het resultaat is een mooi elastisch deeg, dat sterk is en goed uitrolt. 

De oven

Natuurlijk moet je een pizza eigenlijk bakken op zeer hoge temperatuur in een steenoven of op een pizzasteen in je eigen oven. Beiden heb ik niet. Gelukkig heb ik wel een handigerd in huis die in no time een van de verbouwing overgebleven badkamervloertegel had omgetoverd tot een prachtige pizzasteen. 

Mijn oven gaat tot 275 graden. Eigenlijk niet heet genoeg, maar het ging prima. De pizza moet er alleen ietsje langer in. Houdt met de tegel/steen in je oven een half uurtje voorverwarmen aan. De steen is dan ook goed loeiheet. 

Gebruik echt goede ingrediënten

Omdat er maar zo weinig op de pizza gaat is het heel belangrijk dat de ingrediënten die er wel op gaan van goede kwaliteit zijn. Dus koop goede mozzarella en goede bliktomaten.

Het resultaat is een pizza die niet te vergelijken is met wat je in de winkels of restaurants hier aantreft. Veel lekkerder, veel lichter, veel meer (pure) smaak.

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Ultieme thuisrecepten van twintig klassiekers →

Chef on a Mission Jeroen van Oijen stelde van twintig populaire gerechten het ultieme thuisrecept samen.

The original: Gado Gado →

Gado Gado kun je in alle soorten en maten vinden. Het gerecht zoals het ook bedoeld is vind je in 'Master the Originals'.

The original: Ceviche →

Een gerecht met een eigen feestdag: Ceviche het simpele en zeer smakelijke originele recept voor de thuiskok vind je in 'Master the Originals'.

Review [50] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Too Easy →

Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Lijstjes [1] →

Recept [58] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Snackbrownie →

Een klein, warm, smeuïg en chocoladerig hapje.

Recept: Gebraden kip met honing, mosterd en gekaramelliseerde ui →

Door de kip klaar te maken op gekaramelliseerde uien, krijgt het vlees extra veel smaak en blijft het sappig. De mosterd en honing geven de kip een glorieuze gouden gloed.

Recept: Tiramisu met limoncello →

Tiramisu met limoncello is een frisse variant van het klassieke dessert. Het resultaat is een romig, verfrissend en licht zuur dessert met een kleine limoncellokick.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Getest [158] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.