Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Getest

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Sebze

Özlem Warren

Verschijning: 13-08-2024

Good Cook B.V.

Eenvoudig te bestellen bij:

Getest: Portakallı Revani - Griesmeelcake met sinaasappel

Uit: Sebze

22-08-2024 07:00 naar notities Rubriek: Getest

Griesmeelcake met sinaasappelRevani (griesmeelcake) is een populair dessert in Turkije.  In het oostelijke Middellandse Zeegebied worden verschillende varianten griesmeelcake gemaakt en gegeten.

De textuur van griesmeelcake is korreliger dan van een bloemcake, waardoor het wat luchtiger is. 

De variant uit 'Zebse' is met sinaasappel. Hele schijfjes sinaasappel worden gegaard in een sinaasappelsiroop en die worden vervolgens bovenop de cake gelegd. Of eigenlijk: onderop. De cake wordt namelijk ondersteboven gebakken. De schijfjes sinaasappel liggen op de bodem en daaroverheen giet je het beslag. 

Als de cake gebakken is, giet je de afgekoelde siroop over de bovenkant (wat later de bodem wordt) en laat je de siroop rustig in de cake trekken. 

Vervolgens leg je een bord over de vorm, keer je de boel om en heb je een prachtige glanzende sinaasappelbovenkant.

Griesmeelcake

Mijn cake had achteraf iets langer in de oven gemoeten. het middelste deel was nog niet helemaal gaar, waardoor hij bij het snijden wat inzakte. Zonde, maar eigen schuld: ik was te ongeduldig geweest. 

Doe de satéprikkertest op verschillende plekken in je cake en je weet precies of de cake gaar is of niet.

Griesmeelcake

Categorieën: nagerecht, bakken zoet

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: Sebze - Vegetarische recepten uit het hart van Turkije →

De Turkse keuken is zoveel meer dan kebab en zeker de vegetarische Turkse keuken is zeer de moeite van het ontdekken waard.

Recept: Patatesli Sodalı Börek - Börek met ui, aardappel en bruiswater van de bakplaat →

Börek gevuld met gekaramelliseerde uien en aardappelen bereid op de bakplaat.

Getest: Fırında Patates Paçasi - Turkse aardappelpuree met knoflook →

Zijdezachte aardappelpuree met een explosie aan smaken.

Getest: Aubergine, courgette en halloumi uit de oven →

Een heerlijke combinatie van de zoutige halloumi en het zoetige van de groenten als ze geroosterd worden in de oven.

Alle blogs in de rubriek Getest [189]

Getest: Gegrilde zalm en groenten met miso en gesmolten boter →

21-05-2025 Een comfortfoodklassieker uit Hokkaido

Getest: Jerky van zalm →

20-05-2025 Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

19-05-2025 Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Recept [96] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Lijstjes [1] →