24-08-2024 19:00 Rubriek: Review
Sebze is het boek dat auteur Özlem Warren al lang wilde maken. De Turkse keuken wordt in de rest van de wereld vaak geassocieerd met kebab maar er is zoveel meer dan dat. Zeker de vegetarische Turkse keuken is er eentje die de moeite van het ontdekken waard is.
Özlem Warren groeide op met dagelijkse tripjes naar de groentemarkt in Istanbul met haar vader om verse Sebze (wat groente betekent) en fruit te kopen. Ze heeft warme herinneringen aan deze tijd.
De indeling van het boek
Het hele boek ademt die warme herinneringen en liefde en aandacht voor mooie producten, koken en eten. Het straalt van de pagina's af. Dit resulteert in 11 hoofdstukken vol met lekkers en heel veel informatie en dus veel tekst. Los van een kookboek koop je met dit boek dus ook een lekker leesboek.
De recepten
Ook bij de recepten vind je, los van de receptuur, uitleg over het gerecht, hoe lang van tevoren je het kunt maken en variatie- en serveertips. Een voorbeeld: de börek met ui, aardappel en bruiswater van de bakplaat. Allereerst vertelt de auteur iets over het gerecht. Daarna volgt de ingrediëntenlijst en de bereidingswijze. Onderaan staat dat je het gerecht een dag van tevoren kunt maken of in enkele porties kunt invriezen. Daarna nog een suggestie waarmee je de börek zou kunnen combineren. Allemaal handig informatie, maar het leidt hier en daar wel tot overvolle pagina's.
Waar je verder rekening mee moet houden is de gemiddeld wat langere bereidingstijd dan een stamppotje boerenkool. Vooral bij de gerechten waarin aubergine is verwerkt moet je rekening houden met eerst een aparte bereiding van de aubergine voordat het verwerkt wordt in het gerecht. Niks mis mee, omdat de aubergine er veel lekkerder van wordt, maar wel iets om rekening mee te houden.
De recepten zijn voorzien van prachtige foto's en door het hele boek vind je fijne en vaak zonnige foto's uit Turkije.
Ik heb een aantal recepten getest uit dit boek (hieronder vind je welke dat zijn geweest) en de recepten klopten allemaal goed. Wat fijn is, is dat de recepten allemaal ruimte laten voor variatie en wijzigingen naar eigen inzicht. Je kunt met de meeste recepten nog veel kanten op.
Conclusie
Als je Sebze in huis haalt, koop je een bijzonder gevarieerd vegetarisch kookboek met voor elk wat wils. Zowel voor degende die van lekker vegetarisch koken houdt als voor degenen die bij deze persoon graag aanschuiven aan tafel is de aanschaf van dit boek een aanrader.
Categorieën: vegetarisch