Wat kan ik hier? Toelichting tonen →

Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Sebze

Özlem Warren

Verschijning: 13-08-2024

Good Cook B.V.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: Sebze - Vegetarische recepten uit het hart van Turkije

Uit: Sebze

24-08-2024 19:00 Rubriek: Review

SebzeSebze is het boek dat auteur Özlem Warren al lang wilde maken. De Turkse keuken wordt in de rest van de wereld vaak geassocieerd met kebab maar er is zoveel meer dan dat. Zeker de vegetarische Turkse keuken is er eentje die de moeite van het ontdekken waard is. 

Özlem Warren groeide op met dagelijkse tripjes naar de groentemarkt in Istanbul met haar vader om verse Sebze (wat groente betekent) en fruit te kopen. Ze heeft warme herinneringen aan deze tijd. 

De indeling van het boek

Het hele boek ademt die warme herinneringen en liefde en aandacht voor mooie producten, koken en eten. Het straalt van de pagina's af. Dit resulteert in 11 hoofdstukken vol met lekkers en heel veel informatie en dus veel tekst. Los van een kookboek koop je met dit boek dus ook een lekker leesboek.

De recepten

Ook bij de recepten vind je, los van de receptuur, uitleg over het gerecht, hoe lang van tevoren je het kunt maken en variatie- en serveertips. Een voorbeeld: de börek met ui, aardappel en bruiswater van de bakplaat. Allereerst vertelt de auteur iets over het gerecht. Daarna volgt de ingrediëntenlijst en de bereidingswijze. Onderaan staat dat je het gerecht een dag van tevoren kunt maken of in enkele porties kunt invriezen. Daarna nog een suggestie waarmee je de börek zou kunnen combineren. Allemaal handig informatie, maar het leidt hier en daar wel tot overvolle pagina's. 

Waar je verder rekening mee moet houden is de gemiddeld wat langere bereidingstijd dan een stamppotje boerenkool. Vooral bij de gerechten waarin aubergine is verwerkt moet je rekening houden met eerst een aparte bereiding van de aubergine voordat het verwerkt wordt in het gerecht. Niks mis mee, omdat de aubergine er veel lekkerder van wordt, maar wel iets om rekening mee te houden. 

De recepten zijn voorzien van prachtige foto's en door het hele boek vind je fijne en vaak zonnige foto's uit Turkije. 

Ik heb een aantal recepten getest uit dit boek (hieronder vind je welke dat zijn geweest) en de recepten klopten allemaal goed. Wat fijn is, is dat de recepten allemaal ruimte laten voor variatie en wijzigingen naar eigen inzicht. Je kunt met de meeste recepten nog veel kanten op. 

Conclusie

Als je Sebze in huis haalt, koop je een bijzonder gevarieerd vegetarisch kookboek met voor elk wat wils. Zowel voor degende die van lekker vegetarisch koken houdt als voor degenen die bij deze persoon graag aanschuiven aan tafel is de aanschaf van dit boek een aanrader.

Categorieën: vegetarisch

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Recept: Patatesli Sodalı Börek - Börek met ui, aardappel en bruiswater van de bakplaat →

Börek gevuld met gekaramelliseerde uien en aardappelen bereid op de bakplaat.

Getest: Portakallı Revani - Griesmeelcake met sinaasappel →

Een heerlijke lichte en smeuïge griesmeelcake. Lekker zoet, maar beslist niet zwaar.

Getest: Fırında Patates Paçasi - Turkse aardappelpuree met knoflook →

Zijdezachte aardappelpuree met een explosie aan smaken.

Getest: Aubergine, courgette en halloumi uit de oven →

Een heerlijke combinatie van de zoutige halloumi en het zoetige van de groenten als ze geroosterd worden in de oven.

Alle blogs in de rubriek Review [50]

Recensie: Too Easy →

19-12-2024 Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

11-12-2024 Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

05-12-2024 Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Getest [158] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.

Lijstjes [1] →

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Recept [59] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Franse uiensoep à la Cookboogle →

Uiensoep is een hartige soep van gekaramelliseerde uien, bouillon en kruiden. Geserveerd met geroosterd brood en gesmolten kaas, is het een smaakvol en vullend gerecht uit de Franse keuken.

Recept: Snackbrownie →

Een klein, warm, smeuïg en chocoladerig hapje.

Recept: Gebraden kip met honing, mosterd en gekaramelliseerde ui →

Door de kip klaar te maken op gekaramelliseerde uien, krijgt het vlees extra veel smaak en blijft het sappig. De mosterd en honing geven de kip een glorieuze gouden gloed.