Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Sebze

Özlem Warren

Verschijning: 13-08-2024

Good Cook B.V.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Patatesli Sodalı Börek - Börek met ui, aardappel en bruiswater van de bakplaat

Uit: Sebze

23-08-2024 07:00 naar notities Rubriek: Recept

Voor 12 porties

Börek

Ingrediënten voor de vulling:

  • 700 gram kleine tot middelgrote aardappels
  • 1 tl komijnpoeder
  • 3 el olijfolie
  • 2 middelgrote uien, fijngesnipperd
  • 0,5 tl pul biber (Turkse chilivlokken) of gewone chilivlokken
  • 1 klein bosje peterselie (ong. 25 gram), fijngehakt
  • 200 gram beyaz peynir (Turkse witte kaas) of feta, uitgelekt en verkruimeld
  • zeezout en versgemalen zwarte peper, naar smaak

Ingrediënten voor het bestrijken

  • 1 ei, losgeklopt
  • 110 ml volle melk
  • 2 el olijfolie
  • 90 ml bruiswater

Verder nodig:

  • 1 el olijfolie, om in te vetten
  • 2 pakken koelvers filodeeg à 250 gram (met 8 vellen van 40 x 30 cm)
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 el wit sesamzaad
  • 1 el zwart sesamzaad

Bereiding:

Snijd de kleine aardappels doormidden en de grotere in drie stukken. Voeg toe aan een middelgrote pan met heet, gezouten water en kook met het deksel schuin op de pan in circa 20 minuten op matig vuur gaar. Giet af in een vergiet, laat afkoelen en verwijder de schil. Breng de aardappels in een grote mengkom op smaak met zout en komijnpoeder en prak ze met een pureestamper of een grote vork.

Verhit instussen de olijfolie in een brede pan, voeg de ui toe en bak 12 tot 14 minuten regelmatig roerend op middelhoog vuur, tot de ui gekaramelliseerd is. Breng op smaak met zout, peper en pul biber en laat afkoelen.

Voeg de afgekoelde ui toe aan de aardappelpuree in de mengkom, gevolgd door de gehakte peterselie en de kaas. Meng met schone handen goed door elkaar.

Meng het losgeklopte ei met de melk, olijfolie en het bruiswater in een kleine kom.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Vet de bodem en zijkanten van een ovenschaal (20 x 30 x 5 cm) in met olijfolie. Rol het filodeeg uit, leg op een schoon, droog werkvlak en dek af met een vochtige theedoek. Snijd het filodeeg op maat van de ovenschaal, tot je in totaal 16 vellen op het juiste formaat hebt. Combineer zonnodig de kleinere afsnijdsels tot één  groot vel. Leg twee grote (hele) vellen in de ovenschaal en bestrijk met 2 eetlepels van eht melkmengsel. Leg dan steeds twee vellen erop (of kleinere vellen die samen één groot vel vormen) en bestrijk om de twee lagen met 2 eetlepels van het melkmengsel, tot je bij het achtste vel bent. Bestrijk dit eerst met het melkmengsel en verdeel hier de vulling gelijkmatig over. Ga vervolgens door met laagjes maken en bestrijken met het melkmengsel. Leg het laatste vel bovenop, bestrijk met de rest van het melkmengsel en duw de randen van het deeg naar de bodem van de ovenschaal.

Snijd de börek in 12 rechthoeken, bestrijk met het losgeklopte ei en bestrooi met de witte en zwarte sesamzaadjes. Laat de börek circa 10 minuten het melkmengsel opnemen en bak dan in 30 tot 35 minuten in de oven goudbruin. Laat 10 minuten afkoelen en serveer warm.

*Voorbereiden: De börek kun je 1 dag van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Je kunt de gebakken porties ook in een enkele laag in een goed afgesloten diepvrieszak invriezen. Verwarm 8 tot 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C.

Categorieën: hoofdgerecht, bijgerecht, bakken hartig, warm

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: Sebze - Vegetarische recepten uit het hart van Turkije →

De Turkse keuken is zoveel meer dan kebab en zeker de vegetarische Turkse keuken is zeer de moeite van het ontdekken waard.

Getest: Portakallı Revani - Griesmeelcake met sinaasappel →

Een heerlijke lichte en smeuïge griesmeelcake. Lekker zoet, maar beslist niet zwaar.

Getest: Fırında Patates Paçasi - Turkse aardappelpuree met knoflook →

Zijdezachte aardappelpuree met een explosie aan smaken.

Getest: Aubergine, courgette en halloumi uit de oven →

Een heerlijke combinatie van de zoutige halloumi en het zoetige van de groenten als ze geroosterd worden in de oven.

Alle blogs in de rubriek Recept [31]

Recept: Rijstkom met gemberkip →

19-09-2024 Een soep met de vurige frisheid van gember die in een mum van tijd op tafel staat.

Recept: Toscaanse kip met aardappel →

18-09-2024 De combinatie van zongedroogde tomaten, verse basilicum en olijven zorgen voor een mediterraan gevoel.

Recept: Risotto Carbonara →

17-09-2024 Het is natuurlijk een beetje verboden omdat het helemaal niet zo 'hoort' maar als je boze Italianen durft te riskeren, maak dan deze risotto!

Aangekondigd [4] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Aangekondigd: augustus 2024 →

Interessante kookboektitels die in augustus 2024 verschijnen

Lijstjes [1] →

Getest [134] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gebakken saffraan-erwtenrisotto →

Op zoek naar een snelle en makkelijke manier om een lekkere risotto te maken? Gebruik je oven!

Getest: Opgeklopte fetadip met 3 ingrediënten →

De geklopte fetadip hype van een paar jaar geleden had ik een gemist, maar het blijkt een perfect dipje voor een feestje!

Getest: Zalm met kruidige crème fraîche en gezouten komkommer →

Een prachtig hoofdgerecht voor een etentje. Makkelijk te maken en snel klaar.

Review [37] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Budget Vegan →

De vegan lifestyle is niet de meest goedkope manier van leven. Dit boek helpt je de kosten onder controle te houden.

Recensie: Eén pan, één portie →

Recepten zijn bijna altijd voor 4 of meer eters. Eén pan, één portie is er voor de solokoks.

Recensie: Oogsten en Bewaren →

Er wordt best veel 'gemoestuind' in Nederland. Maar wat doe je vervolgens met die overvloed aan komkommers, tomaten en kuiden?