23-08-2024 07:00 naar notities Rubriek: Recept
Voor 12 porties
Ingrediënten voor de vulling:
- 700 gram kleine tot middelgrote aardappels
- 1 tl komijnpoeder
- 3 el olijfolie
- 2 middelgrote uien, fijngesnipperd
- 0,5 tl pul biber (Turkse chilivlokken) of gewone chilivlokken
- 1 klein bosje peterselie (ong. 25 gram), fijngehakt
- 200 gram beyaz peynir (Turkse witte kaas) of feta, uitgelekt en verkruimeld
- zeezout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
Ingrediënten voor het bestrijken
- 1 ei, losgeklopt
- 110 ml volle melk
- 2 el olijfolie
- 90 ml bruiswater
Verder nodig:
- 1 el olijfolie, om in te vetten
- 2 pakken koelvers filodeeg à 250 gram (met 8 vellen van 40 x 30 cm)
- 1 ei, losgeklopt
- 1 el wit sesamzaad
- 1 el zwart sesamzaad
Bereiding:
Snijd de kleine aardappels doormidden en de grotere in drie stukken. Voeg toe aan een middelgrote pan met heet, gezouten water en kook met het deksel schuin op de pan in circa 20 minuten op matig vuur gaar. Giet af in een vergiet, laat afkoelen en verwijder de schil. Breng de aardappels in een grote mengkom op smaak met zout en komijnpoeder en prak ze met een pureestamper of een grote vork.
Verhit instussen de olijfolie in een brede pan, voeg de ui toe en bak 12 tot 14 minuten regelmatig roerend op middelhoog vuur, tot de ui gekaramelliseerd is. Breng op smaak met zout, peper en pul biber en laat afkoelen.
Voeg de afgekoelde ui toe aan de aardappelpuree in de mengkom, gevolgd door de gehakte peterselie en de kaas. Meng met schone handen goed door elkaar.
Meng het losgeklopte ei met de melk, olijfolie en het bruiswater in een kleine kom.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Vet de bodem en zijkanten van een ovenschaal (20 x 30 x 5 cm) in met olijfolie. Rol het filodeeg uit, leg op een schoon, droog werkvlak en dek af met een vochtige theedoek. Snijd het filodeeg op maat van de ovenschaal, tot je in totaal 16 vellen op het juiste formaat hebt. Combineer zonnodig de kleinere afsnijdsels tot één groot vel. Leg twee grote (hele) vellen in de ovenschaal en bestrijk met 2 eetlepels van eht melkmengsel. Leg dan steeds twee vellen erop (of kleinere vellen die samen één groot vel vormen) en bestrijk om de twee lagen met 2 eetlepels van het melkmengsel, tot je bij het achtste vel bent. Bestrijk dit eerst met het melkmengsel en verdeel hier de vulling gelijkmatig over. Ga vervolgens door met laagjes maken en bestrijken met het melkmengsel. Leg het laatste vel bovenop, bestrijk met de rest van het melkmengsel en duw de randen van het deeg naar de bodem van de ovenschaal.
Snijd de börek in 12 rechthoeken, bestrijk met het losgeklopte ei en bestrooi met de witte en zwarte sesamzaadjes. Laat de börek circa 10 minuten het melkmengsel opnemen en bak dan in 30 tot 35 minuten in de oven goudbruin. Laat 10 minuten afkoelen en serveer warm.
*Voorbereiden: De börek kun je 1 dag van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Je kunt de gebakken porties ook in een enkele laag in een goed afgesloten diepvrieszak invriezen. Verwarm 8 tot 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C.
Categorieën: hoofdgerecht, bijgerecht, bakken hartig, warm