28-04-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept
Ingrediënten:
- 150 gram koude boter (plus wat om de vorm in te vetten
- 80 gram poedersuiker (plus wat om te bestuiven)
- 1 snufje zout
- 1 ei
- 250 gram patentbloem (plus wat voor de vorm en om te bewerken)
- 30 gram gemalen amandelen
- 400-500 gram zwartebessenjam
- vlaaivorm van 24 cm doorsnee
- poedersuiker om te bestuiven
=============================================================
Kneed voor het deeg boter met poedersuiker en zout in de keukenmachine of met de hand tot er geen boterklontjes meer in zitten. Kneed het ei erdoor. Werk dan patentbloem en gemalen amandelen erdoor tot er net een homogeen deeg is ontstaan. Maak daar een bal van en druk die plat. Leg die in vershoudfolie gewikkeld ten minste 1 uur koud weg.
Verwarm de heteluchtoven voor op 175°C. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikte van ongeveer 5 milimeter, let het in de ingevette en met bloem bestoven vorm en druk het stevig aan; snijd de uitstekende rand zo nodig weg. Rol de rest van het deeg uit tot een cirkel en snijd die met een pizzasnijder in repen van ongeveer 2 centimeter breed. Je kan er eventueel ook andere vormen uitsteken.
Roer de jam glad en verdeel hem over het deeg in de vorm. Leg de deegrepen als een rooster op de vulling. Bak de vlaai 35 minuten tot het oppervlak bruin is. Laat hem afkoelen in de vorm, haal hem er dan uit en bestuif hem naar wens met poedersuiker.
Categorieën: bakken zoet