Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Grieks!

Georgina Hayden

Verschijning: 25-04-2024

Good Cook B.V.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Baklava Cheesecake

Uit: Grieks!
Een cadeautje van: Good Cook B.V.

04-06-2024 07:25 naar notities Rubriek: Recept

Voor 12 personen

Vegetarisch

Baklava cheesecake

Ingrediënten:

  • 225 gram fijne kristalsuiker
  • 125 ml water
  • 1 onbespoten citroen
  • 1 el rozenwater
  • 60 gram boter, plus extra om in te vetten
  • 100 gram walnoten
  • 1 tl kaneel
  • 250 gram filodeeg
  • 200 gram witte chocolade
  • 200 gram feta
  • 280 gram volle roomkaas
  • 200 ml double cream of slagroom
  • ca. 3 el honing
  • gehakte pistachenoten (optioneel)

Werkwijze:

Maak eerst de siroop. Voeg hiervoor 100 gram fijne kristalsuiker met 125 ml water en twee reepjes citroenschil (gebruik hiervoor een dunschiller) toe aan een kleine pan. Breng op matig vuur aan de kook. Laat door de pan walsen om de suiker op te lossen en zet het vuur iets lager. Laat 5 tot 8 minuten zachtjes koken, tot de siroop dik maar niet verkleurd is. Roer het rozenwater erdoor en laat volledig afkoelen.

Verwarm de oven voor tot 200 ˚C. Vet een springvorm van 20 cm in met boter. Voeg de walnoten toe aan een droge koekenpan en rooster een paar minuten op matig vuur, tot ze nootachtig beginnen te ruiken. Roer de kaneel en 25 gram fijne kristalsuiker erdoor en laat de suiker iets karamelliseren. Schep dan de noten op een snijplank, laat iets afkoelen en hak fijn.

Smelt de boter in een kleine pan. Leg 2 vellen filodeeg licht overlappend in de springvorm, zodat ze de bodem en zijkant volledig bedekken, en bestrijk met de gesmolten boter. Strooi een kwart van de gehakte walnoten over de bodem en herhaal het proces nog twee keer met het filodeeg, de boter en walnoten (houd de rest van de walnoten apart). Bedek met een laatste laag filodeeg, duw de rand van het deeg naar de bodem van de vorm en bestrijk met boter. Knip overhangend deeg aan de bovenkant af en bak de deegbodem 25 tot 30 minuten in de oven, tot het deeg krokant en goudbruin is. 

Haal uit de oven en sprenkel de koude siroop over het hete deeg, vooral langs de zijkant. Laat afkoelen.

Breek voor de cheesecakevulling de witte chocolade in kleine gelijke stukjes en leg in een hittebestendige kom. Laat in de magnetron of au-bain-marie smelten - zorg ervoor dat de kom het water in de pan niet raakt, anders gaat de chocolade schiften. Roer af en toe door, tot de chocoalde is gesmolten. 

Breek intussen de feta in stukjes boven een grote kom. Voeg 100 gram fijne kristalsuiker toe en pureer met een staafmixer glad. Voeg de roomkaas toe en rasp de rest van de citroenschil erboven. Klop het liefst met een elektrische handmixer. Voeg de slagroom toe, klop tot een licht roomkaasmengsel en roer dan de gesmolten witte chocolade erdoor.

Schep de vulling in de gebakken en afgekoelde filodeegbodem, dek losjes af en zet minimaal 4 uur (maar liever een hele nacht) in de koelkast. Besprenkel vlak voor het serveren met wat honing en bestrooi met de apart gehouden walnoten en eventueel de pistachenoten.

Categorieën: nagerecht, bakken zoet

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: Grieks! Recepten voor elke dag →

In dit boek vind je de gerechten die Georgina Hayden het liefst elke dag kookt. Ongecompliceerd en gewoon lekker.

Getest: Kleverige garnalen met honing →

Garnalen en honing zijn een bijzondere combinatie. Maar het werkt wel!

Getest: Salade van gebakken rijst, granaatappel en kruiden →

Een rijstsalade met heerlijke frisse Griekse smaken.

Getest: auberginetaart met granaatappel en kruiden →

Aubergines hebben bij de bereiding wat aandacht nodig, maar als je ze die geeft, dan smaken ze fantastisch.

Getest: Geroosterde aardappels met citroen, oregano en feta →

Waanzinnig lekkere aardappelen met citroen en feta, geheel bereid in de oven.

Getest: Krokante Bloemkool met linzen en kruidige groene-olijvendressing →

Een zeer voedzame salade met een heerlijke dressing met eindeloos veel variatiemogelijkheden.

Alle blogs in de rubriek Recept [20]

Recept: Pasta met paddenstoelen en kaassaus →

23-07-2024 Een lekkere snelle vegetarische pasta met allerlei variatiemogelijkheden

Recept: Pasta met gegratineerde tomaatjes →

22-07-2024 Een lekkere, simpele, snelle pasta voor tomatenliefhebbers.

Recept: Klassieke gestoofde kip →

19-07-2024 De auteur van 'Lekker Caribisch Koken' noemt dit gerecht zijn pure hemel.

Review [30] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Lekker Caribisch Koken →

Ontdek meer dan zestig authentieke recepten uit de rijke culinaire traditie van de Caribische eilanden.

Recensie: De Syrische Keuken van Imad →

Eten brengt mensen samen. Imad Alarnab is een Syrische chef-kok, ondernemer en vluchteling. In 2021 opende hij 'Imad's Syrian Kitchen' in Londen.

Recensie: Het Groene Kookboek →

Minimale inspanning, maximaal resultaat. Dit boek maakt het waar!

Aangekondigd [1] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: juli 2024 →

Voor de komkommermaanden juli en augustus staan er toch nog 17 nieuwe kookboektitels aangekondigd. Hier lees je waar we bij Cookboogle naar uitkijken.

Getest [112] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Geroosterde citrus-honinghalloumi met aardappeltjes en venkel →

De zon in op je bord! Lichte, smaakvolle en vegetarische maaltijd van de bakplaat.

Getest: spinaziequiche met oude kaas →

Heerlijke quiche met lekker veel knoflook en oude kaas. Lekker voor een dagje zonder vlees. Serveer er een groene salade bij. Dit recept scoort 4,5 van de 5 sterren op de website van CuliSandra.

Getest: frambozensorbetijs →

Het lekkerste sorbetijs dat ik ooit maakte. Gewoon in mijn eigen kleine ijsmakertje.

Lijstjes [1] →