Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Grieks!

Georgina Hayden

Verschijning: 25-04-2024

Good Cook B.V.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Baklava Cheesecake

Uit: Grieks!
Een cadeautje van: Good Cook B.V.

04-06-2024 07:25 naar notities Rubriek: Recept

Voor 12 personen

Vegetarisch

Baklava cheesecake

Ingrediënten:

  • 225 gram fijne kristalsuiker
  • 125 ml water
  • 1 onbespoten citroen
  • 1 el rozenwater
  • 60 gram boter, plus extra om in te vetten
  • 100 gram walnoten
  • 1 tl kaneel
  • 250 gram filodeeg
  • 200 gram witte chocolade
  • 200 gram feta
  • 280 gram volle roomkaas
  • 200 ml double cream of slagroom
  • ca. 3 el honing
  • gehakte pistachenoten (optioneel)

Werkwijze:

Maak eerst de siroop. Voeg hiervoor 100 gram fijne kristalsuiker met 125 ml water en twee reepjes citroenschil (gebruik hiervoor een dunschiller) toe aan een kleine pan. Breng op matig vuur aan de kook. Laat door de pan walsen om de suiker op te lossen en zet het vuur iets lager. Laat 5 tot 8 minuten zachtjes koken, tot de siroop dik maar niet verkleurd is. Roer het rozenwater erdoor en laat volledig afkoelen.

Verwarm de oven voor tot 200 ˚C. Vet een springvorm van 20 cm in met boter. Voeg de walnoten toe aan een droge koekenpan en rooster een paar minuten op matig vuur, tot ze nootachtig beginnen te ruiken. Roer de kaneel en 25 gram fijne kristalsuiker erdoor en laat de suiker iets karamelliseren. Schep dan de noten op een snijplank, laat iets afkoelen en hak fijn.

Smelt de boter in een kleine pan. Leg 2 vellen filodeeg licht overlappend in de springvorm, zodat ze de bodem en zijkant volledig bedekken, en bestrijk met de gesmolten boter. Strooi een kwart van de gehakte walnoten over de bodem en herhaal het proces nog twee keer met het filodeeg, de boter en walnoten (houd de rest van de walnoten apart). Bedek met een laatste laag filodeeg, duw de rand van het deeg naar de bodem van de vorm en bestrijk met boter. Knip overhangend deeg aan de bovenkant af en bak de deegbodem 25 tot 30 minuten in de oven, tot het deeg krokant en goudbruin is. 

Haal uit de oven en sprenkel de koude siroop over het hete deeg, vooral langs de zijkant. Laat afkoelen.

Breek voor de cheesecakevulling de witte chocolade in kleine gelijke stukjes en leg in een hittebestendige kom. Laat in de magnetron of au-bain-marie smelten - zorg ervoor dat de kom het water in de pan niet raakt, anders gaat de chocolade schiften. Roer af en toe door, tot de chocoalde is gesmolten. 

Breek intussen de feta in stukjes boven een grote kom. Voeg 100 gram fijne kristalsuiker toe en pureer met een staafmixer glad. Voeg de roomkaas toe en rasp de rest van de citroenschil erboven. Klop het liefst met een elektrische handmixer. Voeg de slagroom toe, klop tot een licht roomkaasmengsel en roer dan de gesmolten witte chocolade erdoor.

Schep de vulling in de gebakken en afgekoelde filodeegbodem, dek losjes af en zet minimaal 4 uur (maar liever een hele nacht) in de koelkast. Besprenkel vlak voor het serveren met wat honing en bestrooi met de apart gehouden walnoten en eventueel de pistachenoten.

Categorieën: nagerecht, bakken zoet

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: Grieks! Recepten voor elke dag →

In dit boek vind je de gerechten die Georgina Hayden het liefst elke dag kookt. Ongecompliceerd en gewoon lekker.

Getest: Kleverige garnalen met honing →

Garnalen en honing zijn een bijzondere combinatie. Maar het werkt wel!

Getest: Salade van gebakken rijst, granaatappel en kruiden →

Een rijstsalade met heerlijke frisse Griekse smaken.

Getest: auberginetaart met granaatappel en kruiden →

Aubergines hebben bij de bereiding wat aandacht nodig, maar als je ze die geeft, dan smaken ze fantastisch.

Getest: Geroosterde aardappels met citroen, oregano en feta →

Waanzinnig lekkere aardappelen met citroen en feta, geheel bereid in de oven.

Getest: Krokante Bloemkool met linzen en kruidige groene-olijvendressing →

Een zeer voedzame salade met een heerlijke dressing met eindeloos veel variatiemogelijkheden.

Alle blogs in de rubriek Recept [55]

Recept: Omgekeerde pecan-perentaart met cranberry's →

09-12-2024 Deze verwarmende taart heeft een rijke vulling van peren en pecannoten. Perfect voor koude winterdagen, met een geur die de gezelligheid van het seizoen oproept.

Recept: Uien-cidersoep met smeltende camembert →

08-12-2024 Cider is een zeer ondergewaardeerd drankje. In dit recept is het verwerkt in Franse uiensoep!

Recept: Tomatensoep met balletjes →

04-12-2024 Voor de uiteindelijke smaak van de soep maakt het heel veel uit welke tomaten je kiest. Voorroosteren van de tomaten geeft extra smaak!

Lijstjes [1] →

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Getest [155] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Risotto met gerookte schelvis en prei →

Een totaal nieuwe twist aan risotto. Verrassend lekker!

Getest: Gratin van ham en gerookte schelvis →

Warme winterkost: gratin met ham en gerookte schelvis.

Getest: Vanillevla →

Eén van de meest gegeten toetjes in Nederland: vanillevla! Maak het eens zelf, want dat is dubbellekker!

Review [48] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Lekker Hollands →

Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Recensie: Makkelijke Kerst →

Sneller je favoriete feestgerechten op tafel: Makkelijke Kerst

Recensie: Van de Plank →

'Van de Plank' speelt volop in op de 'Grazing Boards' trend: Hoe stel je precies een mooi en lekker Grazing Board samen?