Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Een ode aan salades

Alice Zaslavsky

Verschijning: 04-03-2025

Good Cook B.V.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Aardbeien-rucolasalade met peperige Parmezaan

Uit: Een ode aan salades
Een cadeautje van: Good Cook B.V.

14-04-2025 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Aardbeien-rucolasalade

Ingrediënten:

  • 100 gram rucola
  • klein handjevol basilicumblaadjes
  • 500 gram aardbeien, kroontjes verwijderd en gehalveerd
  • 0,5 tl fijne suiker
  • 0,5 tl zeezoutvlokken

Peperige Parmezaankant:

  • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 0,25 tl grof gemalen zwarte peper

Stippendressing:

  • 60 ml extra vergine olijfolie
  • 1 el gerijpte balsamicoazijn

Puntjes op de i:

  • 125 gram minimozzarella, uitgelekt
  • 0,5 salade-ui, in dunne halve maantjes

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor tot 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. 

Maak het parmezaankant: strooi met je vingertoppen een dunne laag parmezaan op de beklede bakplaat en strooi er de peper over. Bak 4 tot 5 minuten, tot de kaas is gesmolten en is veranderd in een goudkleurig parmezaanlaagje. Haal de bakplaat uit de oven en laat de kaas op de plaat afkoelen.

Leg de rucola en het basilicum in een kom of slacentrifuge en schenk er koud water over.

Doe de gehalveerde aardbeien in een andere kom en bestrooi met de suiker, zeezoutvlokken en wat gemalen peper. Laat 15 minuten inwerken.

Stel de salade samen: laat de rucola en het basilicum uitlekken, draai ze droog en schep de aardbeien erdoor. Leg ze op een grote platte schaal en leg de minimozzarella en salade-ui ertussen.

Maak de dressing: schenk de olijfolie in een kommetje of op een schoteltje en schenk de balsamico erbij. Roer ze door elkaar tot een stippenpatroon ontstaat en schenk de dressing over de salade.

Leg de parmezaankant op de salade zoals Eliza Doolittle’s hoed na haar transformatie in My Fair Lady. 

Meteen opdienen.

Bekijk het inkijkexemplaar bij...

Categorieën: hoofdgerecht, bijgerecht

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: Een ode aan salades →

Getest: Kormabloemkool met kardemomrijst →

Een volwaardige maaltijd, deze verrukkelijke salade

Getest: Salat Olivye →

Een klassieke romige aardappelsalade die zich goed leent voor restverwerking

Recept: Gegrilde perziksalade met burrata en groene peperkorrels →

Zelfs de hardste, zieligste perzik is te redden. Smakeloze perziken worden toch nog spannend als je ze barbecuet.

Recept: Tomaten tonnato met knapperige kappertjes →

De natuurlijke zoetheid van tomaten komt nog beter tot zijn recht als je ze combineert met iets tegenovergestelds: iets zouts.

Alle blogs in de rubriek Recept [96]

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

13-08-2025 Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

21-06-2025 Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

02-06-2025 Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Lijstjes [1] →

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.