Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Een ode aan salades

Alice Zaslavsky

Verschijning: 04-03-2025

Good Cook B.V.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Tomaten tonnato met knapperige kappertjes

Uit: Een ode aan salades
Een cadeautje van: Good Cook B.V.

15-04-2025 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Tomaten tonnato

Ingrediënten:

  • 2-3 el minikappertjes in zout, afgespoeld en goed uitgelekt
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 8-10 oertomaten (vleestomaten of andere variëteit met veel ribbels), ca 1,5 kg
  • handvol rucola, gewassen en gedroogd
  • 2 tl gerijpte balsamicoazijn

Tonnato-room:

  • 2 eieren
  • 185 gram tonijn in olijfolie, uit blik of pot 
  • 1 tl dijonmosterd 
  • geraspte schil en sap van 1 onbespoten citroen
  • 1 teen knoflook
  • 0,25 tl zeezoutvlokken
  • 0,25 tl versgemalen zwarte peper
  • 60 ml neutrale olie (ik gebruik druivenpitolie)

Puntjes op de i:

  • 40 gram oude Parmezaanse kaas, geschaafd
  • versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze:

Maak de tonnato-room: breng een pannetje water aan de kook, voeg de eieren toe en kook ze 5 minuten. Laat ze schrikken onder de koude kraan en pel ze. Pureer de gepelde eieren in een keukenmachine met de tonijn (met de olie uit het blikje), mosterd, citroenschil, het citroensap, de knoflook, zout en peper en neutrale olie tot je een luchtige, romige saus hebt.

Verhit de droge kappertjes 4 tot 6 minuten in de olijfolie op matig tot hoog vuur, tot ze van kleur veranderen en de blaadjes openen. Giet af maar bewaar daarbij de olie.

Snijd de tomaten met een scherp kartelmes horizontaal in plakken van 5 mm.

Schenk de tonnato-room in een platte schaal en verdeel over de bodem. Leg de tomatenplakjes erop, zoals je met vitello of carpaccio zou doen. Strooi de rucola erover. Schenk de bewaarde kappertjesolie in een klein ondiep kommetje en schenk de balsamicoazijn erbij.

Roer ze vlak voor je gaat eten door elkaar, tot er kleine stippen azijn door de olie zweven. Sprenkel de stippendressing over de schaal. Bestrooi met de kappertjes en de geschaafde parmezaan.

Maak af met wat versgemalen zwarte peper.

Bekijk het inkijkexemplaar bij...

Categorieën: hoofdgerecht, voorgerecht, bijgerecht, koud

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: Een ode aan salades →

Getest: Kormabloemkool met kardemomrijst →

Een volwaardige maaltijd, deze verrukkelijke salade

Getest: Salat Olivye →

Een klassieke romige aardappelsalade die zich goed leent voor restverwerking

Recept: Gegrilde perziksalade met burrata en groene peperkorrels →

Zelfs de hardste, zieligste perzik is te redden. Smakeloze perziken worden toch nog spannend als je ze barbecuet.

Recept: Aardbeien-rucolasalade met peperige Parmezaan →

Zoete aardbeitjes met peperige rucola en zwarte peper is een combinatie die het verdient om op tafel te worden gezet.

Alle blogs in de rubriek Recept [96]

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

13-08-2025 Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

21-06-2025 Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

02-06-2025 Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Lijstjes [1] →

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.