20-04-2025 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Ingrediënten:
- 50 g gedroogde garnalen
- 600 g gemengde zeevruchten
- 0,5 tl keukenzout
- 1 tl gemalen witte peper
- 2 el vissaus + extra
- 10 g verse gember, fijn geraspt
- 75 g sjalotten, fijngesneden
- 3 lente-uien, in dunne ringen
- 4 tenen knoflook, fijngesneden
- 900 g gekookte rijst, afgekoeld (liefst van de dag ervoor, gebruik indien je nog rijst moet koken 350 gram ongekookte rijst en laat goed afkoelen)
- 2 el anattozaadolie (zie deelrecept)
- 3 el zonnebloemolie
- 300 g wortels, in blokjes van 5 x 5 mm
- 200 g prei, in ringen van 5 mm
- 200 g doperwten (diepvries)
- 2 el crispy sjalotten (zie deelrecept)
- 30 g koriander, grof gesneden
Week de gedroogde garnalen 10 minuten in lauwwarm water. Giet af, laat uitlekken en sla ze plat in een vijzel (dus niet vermalen).
Meng in een ruime kom de gemengde zeevruchten met 0,25 theelepel zout, 0,5 theelepel gemalen witte peper, 1 eetlepel oestersaus, 1 eetlepel vissaus, de gember, de helft van de sjalotten, de helft van de lente-uien en de helft van de knoflook. Zet opzij.
Meng de gekookte rijst met de resterende 0,25 theelepel zout en de anattozaadolie. Zet opzij.
Anattozaadolie maken: 50 gram anattozaad / 250 ml zonnebloemolie - Verwarm het anattozaad en de zonnebloemolie 10 minuten in een steelpan op laag vuur. Vergeet niet tussendoor te roeren. Zet na 10 minuten het vuur uit en laat de olie volledig afkoelen. Giet de afgekoelde olie en het anattozaad in een pot en laat 2 dagen staan bij kamertemperatuur. Zeef daarna de inhoud van de pot en gooi het anattozaad weg.
Verhit de zonnebloemolie in een wok op middelhoog vuur. Voeg de resterende sjalotten en knoflook toe en bak 3 minuten. Voeg de geplette gedroogde garnalen toe en roerbak 2 minuten. Voeg de wortels en de prei toe en bak nog 3 minuten.
Voeg de gemarineerde zeevruchten, doperwten en de resterende witte peper, oestersaus en vissaus toe. Roer goed door en bak nog 5 minuten.
Voeg de rijst en de resterende lente-uien toe en meng goed door elkaar. Proef of het gerecht hartig is en breng eventueel verder op smaak met vissaus. Roerbak de rijst nog zo'n 5 minuten, tot de rijst goed heet is.
Garneer met crispy sjalotten en koriander en serveer direct.
Crispy sjalotten maken:
- 500 gram sjalotten, in ringen van 3 mm dik
- 1,5 l zonnebloemolie, om in te frituren
- 0,5 tl grof zeezout
- 2 tl maizena
Haal de ringen van de sjalotten los en was ze vooral niet! Doe de helft van de zonnebloemolie met het zout en de maizena in een wok. Roer tot de maizena volledig is opgelost. Voeg de resterende zonnebloemolie toe en verhit op middelhoog vuur tot 170 °C.
Voeg in één keer alle sjalotten toe en laat deze zonder te roeren bakken, tot alle sjalotten naar de oppervlakte komen drijven. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Schuif daarna met een schuimspaan voorzichtig de sjalotten vanaf de zijkant van de wok naar het midden. Doe dit gedurende 10 minuten, terwijl je de sjalotten met de schuimspaan zo nu en dan onder de olie drukt. Je ziet de sjalotten nu geleidelijk aan goudbruin kleuren.
Schep de goudbruine sjalotten met de schuimspaan uit de hete olie in een zeef. Laat goed uitlekken. Schep de sjalotten over op keukenpapier en laat verder uitlekken en afkoelen. Je kunt de crispy sjalotten direct gebruiken of tot gebruik in een weckpot bewaren. Ze blijven buiten de koelkast zeker twee maanden goed.
Bekijk het inkijkexemplaar bij...
Categorieën: hoofdgerecht, vis, warm