Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

De bijbel van de Vietnamese keuken

Mai Nguyen

Verschijning: 27-03-2025

Overamstel Uitgevers

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Gebakken rijst met zeevruchten

Uit: De bijbel van de Vietnamese keuken
Een cadeautje van: Overamstel Uitgevers

20-04-2025 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Gebakken rijst met zeevruchten

Ingrediënten:

  • 50 g gedroogde garnalen
  • 600 g gemengde zeevruchten
  • 0,5 tl keukenzout
  • 1 tl gemalen witte peper
  • 2 el vissaus + extra
  • 10 g verse gember, fijn geraspt
  • 75 g sjalotten, fijngesneden
  • 3 lente-uien, in dunne ringen
  • 4 tenen knoflook, fijngesneden
  • 900 g gekookte rijst, afgekoeld (liefst van de dag ervoor, gebruik indien je nog rijst moet koken 350 gram ongekookte rijst en laat goed afkoelen)
  • 2 el anattozaadolie (zie deelrecept)
  • 3 el zonnebloemolie
  • 300 g wortels, in blokjes van 5 x 5 mm
  • 200 g prei, in ringen van 5 mm
  • 200 g doperwten (diepvries)
  • 2 el crispy sjalotten (zie deelrecept)
  • 30 g koriander, grof gesneden

Week de gedroogde garnalen 10 minuten in lauwwarm water. Giet af, laat uitlekken en sla ze plat in een vijzel (dus niet vermalen).

Meng in een ruime kom de gemengde zeevruchten met 0,25 theelepel zout, 0,5 theelepel gemalen witte peper, 1 eetlepel oestersaus, 1 eetlepel vissaus, de gember, de helft van de sjalotten, de helft van de lente-uien en de helft van de knoflook. Zet opzij. 

Meng de gekookte rijst met de resterende 0,25 theelepel zout en de anattozaadolie. Zet opzij. 

AnattozaadolieAnattozaadolie maken: 50 gram anattozaad / 250 ml zonnebloemolie - Verwarm het anattozaad en de zonnebloemolie 10 minuten in een steelpan op laag vuur. Vergeet niet tussendoor te roeren. Zet na 10 minuten het vuur uit en laat de olie volledig afkoelen. Giet de afgekoelde olie en het anattozaad in een pot en laat 2 dagen staan bij kamertemperatuur. Zeef daarna de inhoud van de pot en gooi het anattozaad weg. 

Verhit de zonnebloemolie in een wok op middelhoog vuur. Voeg de resterende sjalotten en knoflook toe en bak 3 minuten. Voeg de geplette gedroogde garnalen toe en roerbak 2 minuten. Voeg de wortels en de prei toe en bak nog 3 minuten.

Voeg de gemarineerde zeevruchten, doperwten en de resterende witte peper, oestersaus en vissaus toe. Roer goed door en bak nog 5 minuten.

Voeg de rijst en de resterende lente-uien toe en meng goed door elkaar. Proef of het gerecht hartig is en breng eventueel verder op smaak met vissaus. Roerbak de rijst nog zo'n 5 minuten, tot de rijst goed heet is. 

Garneer met crispy sjalotten en koriander en serveer direct. 

Crispy sjalottenCrispy sjalotten maken: 

  • 500 gram sjalotten, in ringen van 3 mm dik
  • 1,5 l zonnebloemolie, om in te frituren
  • 0,5 tl grof zeezout
  • 2 tl maizena

Haal de ringen van de sjalotten los en was ze vooral niet! Doe de helft van de zonnebloemolie met het zout en de maizena in een wok. Roer tot de maizena volledig is opgelost. Voeg de resterende zonnebloemolie toe en verhit op middelhoog vuur tot 170 °C.

Voeg in één keer alle sjalotten toe en laat deze zonder te roeren bakken, tot alle sjalotten naar de oppervlakte komen drijven. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Schuif daarna met een schuimspaan voorzichtig de sjalotten vanaf de zijkant van de wok naar het midden. Doe dit gedurende 10 minuten, terwijl je de sjalotten met de schuimspaan zo nu en dan onder de olie drukt. Je ziet de sjalotten nu geleidelijk aan goudbruin kleuren. 

Schep de goudbruine sjalotten met de schuimspaan uit de hete olie in een zeef. Laat goed uitlekken. Schep de sjalotten over op keukenpapier en laat verder uitlekken en afkoelen. Je kunt de crispy sjalotten direct gebruiken of tot gebruik in een weckpot bewaren. Ze blijven buiten de koelkast zeker twee maanden goed.

Bekijk het inkijkexemplaar bij...

Categorieën: hoofdgerecht, vis, warm

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: De bijbel van de Vietnamese Keuken →

"In Vietnam worden recepten mondeling en van generatie op generatie doorgegeven tijdens het koken, terwijl je erbij staat"

Getest: Geroosterde kip met Chinees vijfkruidenpoeder →

De Vietnamese variant op de geroosterde kip uit de Franse keuken, op smaak gebracht met Chinese vijfkruidenpoeder.

Getest: Gekaramelliseerde garnalen →

De zoutige zoetigheid van de saus combineert fantastisch met de smaak van garnalen

Recept: Crème Caramel met Kokosmelk →

Uit Zuid-Vietnam

Recept: Gebakken portobello's met citroengras, kurkuma en chilipeper →

Lekker met gekookte witte rijst

Alle blogs in de rubriek Recept [96]

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

13-08-2025 Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

21-06-2025 Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

02-06-2025 Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Lijstjes [1] →

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep