Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

De bijbel van de Vietnamese keuken

Mai Nguyen

Verschijning: 27-03-2025

Overamstel Uitgevers

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Gebakken portobello's met citroengras, kurkuma en chilipeper

Uit: De bijbel van de Vietnamese keuken
Een cadeautje van: Overamstel Uitgevers

21-04-2025 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Portobello's

Ingrediënten:

  • 2 stengels citroengras, de uiteinden en het buitenste blad verwijderd en de kern in dunne ringen
  • 3 tenen knoflook, grof gesneden
  • 10 g kurkumawortel, in grove stukken (evt. te vervangen door 1,5 tl kurkumapoeder)
  • 1 rode chilipeper, met de zaadlijsten, in stukken van 1 cm
  • 2 el sojasaus
  • 6 el zonnebloemolie + extra
  • 0,5 tl gemalen witte peper
  • 0,5 tl keukenzout
  • 6 portobello's
  • 1 lente-ui, in dunne ringen

Maal in een keukenmachine het citroengras met de knoflook, kurkumawortel, chilipeper, sojasaus en zonnebloemolie fijn. Voeg de witte peper en het zout toe en meng goed.

Wrijf de portobello's rondom in met de marinade. Gebruik latex keukenhandschoenen om te voorkomen dat je handen geel kleuren. Laat de portobello's minimaal 30 minuten marineren bij kamertemperatuur.

Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan of grillpan op middelhoog vuur. Voeg de gemarineerde portobello's toe (bewaar de resterende marinade) en bak ze zo'n 3 minuten per kant, tot ze licht krokant zijn. Zet het vuur niet te hoog om aanbranden te voorkomen. Leg de gebakken portobello's op een snijplank en snijd ze in plakken van 1,5 centimeter dik. Verdeel over een serveerschaal.

Doe de resterende marinade met de lente-ui in de koekenpan en roerbak 3 minuten op middelhoog vuur. Verdeel de gebakken lente-ui over de portobello's en serveer. 

Bekijk het inkijkexemplaar bij...

Categorieën: hoofdgerecht, vegetarisch

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: De bijbel van de Vietnamese Keuken →

"In Vietnam worden recepten mondeling en van generatie op generatie doorgegeven tijdens het koken, terwijl je erbij staat"

Getest: Geroosterde kip met Chinees vijfkruidenpoeder →

De Vietnamese variant op de geroosterde kip uit de Franse keuken, op smaak gebracht met Chinese vijfkruidenpoeder.

Getest: Gekaramelliseerde garnalen →

De zoutige zoetigheid van de saus combineert fantastisch met de smaak van garnalen

Recept: Crème Caramel met Kokosmelk →

Uit Zuid-Vietnam

Recept: Gebakken rijst met zeevruchten →

Uit de Bijbel van de Vietnamese Keuken

Alle blogs in de rubriek Recept [96]

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

13-08-2025 Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

21-06-2025 Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

02-06-2025 Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Lijstjes [1] →

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep