Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

De bijbel van de Vietnamese keuken

Mai Nguyen

Verschijning: 27-03-2025

Overamstel Uitgevers

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: De bijbel van de Vietnamese Keuken

Uit: De bijbel van de Vietnamese keuken

26-04-2025 08:00 naar notities Rubriek: Review

Vietnamcovermet citaatHet vijftiende deel uit de landenbijbelreeks gaat over Vietnam! Dit deel is geschreven door Mai Nguyen, een geboren Vietnamese die in 1980 met haar moeder een broertjes in Nederland terechtkwam. Al op jonge leeftijd leerde ze koken en dat werd door zoveel mensen gewaardeerd dat ze daarna niet meer te stoppen was.

In 2020 verscheen An An Vietnamese familierecepten en nu is er dus De Bijbel van de Vietnamese Keuken. 

Zoals we van de landenbijbels gewend zijn lezen we eerst iets over de geschiedenis van de Vietnamese keuken, lezen we over typische Vietnamese ingrediënten en handig keukengerei om Vietnamees te kunnen koken.

De bijbel van de Vietnamese Keuken: de indeling

Ook in dit deel wordt de bekende landenbijbelindeling weer in ere gehouden. Ik heb dit deel naast De bijbel van de Franse Keuken gelegd en de indeling klopt grotendeels weer met de indeling van dit deel. We beginnen met How-To's waarin wordt uitgelegd hoe je bijvoorbeeld Bapao, Kleefrijstcake of Vietnamees stokbrood maakt. 

Daarop volgt een hoofdstuk met basisrecepten (deegwaren, bouillons, toppings etc.) gevolgd door een hoofdstuk met Bánh mì (gevulde Vietnamese stokbroden). 

Daarna gaan we naar Zuid-Vietnam met onder andere verschillende lekkere salades, vlees- en visgerechten en drankjes. In dit hoofdstuk staat onder andere de Crème Caramel met Kokosmelk waarvan het recept eerder op Cookboogle verscheen.

Vervolgens reizen we naar Centraal-Vietnam met recepten als Rijstsoep met eend, Vijgensalade met garnalen en Curry met rogvleugel. 

We eindigen in Noord-Vietnam, waar we recepten vinden als Vegetarische wontons, Noedelsoep met gehaktballetjes van krab en varkensvlees en Geroosterde kip met Chinees vijfkruidenpoeder, die ik zelf uitprobeerde en die heerlijk was!

De Bijbel van de Vietnamese Keuken: de receptuur

Ook dit deel staat weer bommetje vol met recepten. Opvallend veel vleesgerechten, dus als je vegetariër bent kun je maar een beperkt aantal gerechten maken. Wel heb je een complete verzameling Vietnamese gerechten te pakken met dit boek in je kast.

De gerechten die ik heb uitgeprobeerd, klopten als een bus. Hoewel je zonder het gerecht te maken niet voor 100% zeker kunt zijn dat het recept klopt, denk ik na het lezen van veel van de recepten dat het in dit boek wel goed zit. 

De Bijbel van de Vietnamese Keuken: de ingrediënten

Kook je niet zo heel vaak Oosters, dan zul je misschien wat ingrediënten in huis moeten halen. Dingen als vissaus, chilivlokken, rijstwijn en -azijn of kokoswater zul je misschien niet standaard in je voorraadkast hebben. Als je ze eenmaal in huis hebt, kun je niet meer zonder, geloof me. Vissaus is bijvoorbeeld een fantastische umami smaakmaker die ik veel gebruik in bijvoorbeeld sauzen of soepen. 

De Bijbel van de Vietnamese Keuken: conclusie

Dit boek is heel geschikt als je de brede Vietnamese Keuken wilt ontdekken. Je moet wel een beetje kunnen koken en een beetje durven. Moeilijk is het niet, maar als je niet vaak Aziatisch kookt of eet, moet je misschien even aan de smaken wennen. Ook is het een superleuk cadeau voor iemand die graag kookt.

Bekijk het inkijkexemplaar bij...

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Getest: Geroosterde kip met Chinees vijfkruidenpoeder →

De Vietnamese variant op de geroosterde kip uit de Franse keuken, op smaak gebracht met Chinese vijfkruidenpoeder.

Getest: Gekaramelliseerde garnalen →

De zoutige zoetigheid van de saus combineert fantastisch met de smaak van garnalen

Recept: Crème Caramel met Kokosmelk →

Uit Zuid-Vietnam

Recept: Gebakken portobello's met citroengras, kurkuma en chilipeper →

Lekker met gekookte witte rijst

Recept: Gebakken rijst met zeevruchten →

Uit de Bijbel van de Vietnamese Keuken

Alle blogs in de rubriek Review [64]

Recensie: Hokkaido →

25-05-2025 Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

15-05-2025 Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

04-05-2025 Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Recept [94] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Recept: Griekse yoghurtijs uit de Ninja Creami →

Heerlijk romig ijs, zonder ei, uit de Ninja Creami

Recept: Boters met een smaakje →

Een aantal van de favoriete boters van de auteur van Hokkaido

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Lijstjes [1] →

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?