26-04-2025 08:00 naar notities Rubriek: Review
Het vijftiende deel uit de landenbijbelreeks gaat over Vietnam! Dit deel is geschreven door Mai Nguyen, een geboren Vietnamese die in 1980 met haar moeder een broertjes in Nederland terechtkwam. Al op jonge leeftijd leerde ze koken en dat werd door zoveel mensen gewaardeerd dat ze daarna niet meer te stoppen was.
In 2020 verscheen An An Vietnamese familierecepten en nu is er dus De Bijbel van de Vietnamese Keuken.
Zoals we van de landenbijbels gewend zijn lezen we eerst iets over de geschiedenis van de Vietnamese keuken, lezen we over typische Vietnamese ingrediënten en handig keukengerei om Vietnamees te kunnen koken.
De bijbel van de Vietnamese Keuken: de indeling
Ook in dit deel wordt de bekende landenbijbelindeling weer in ere gehouden. Ik heb dit deel naast De bijbel van de Franse Keuken gelegd en de indeling klopt grotendeels weer met de indeling van dit deel. We beginnen met How-To's waarin wordt uitgelegd hoe je bijvoorbeeld Bapao, Kleefrijstcake of Vietnamees stokbrood maakt.
Daarop volgt een hoofdstuk met basisrecepten (deegwaren, bouillons, toppings etc.) gevolgd door een hoofdstuk met Bánh mì (gevulde Vietnamese stokbroden).
Daarna gaan we naar Zuid-Vietnam met onder andere verschillende lekkere salades, vlees- en visgerechten en drankjes. In dit hoofdstuk staat onder andere de Crème Caramel met Kokosmelk waarvan het recept eerder op Cookboogle verscheen.
Vervolgens reizen we naar Centraal-Vietnam met recepten als Rijstsoep met eend, Vijgensalade met garnalen en Curry met rogvleugel.
We eindigen in Noord-Vietnam, waar we recepten vinden als Vegetarische wontons, Noedelsoep met gehaktballetjes van krab en varkensvlees en Geroosterde kip met Chinees vijfkruidenpoeder, die ik zelf uitprobeerde en die heerlijk was!
De Bijbel van de Vietnamese Keuken: de receptuur
Ook dit deel staat weer bommetje vol met recepten. Opvallend veel vleesgerechten, dus als je vegetariër bent kun je maar een beperkt aantal gerechten maken. Wel heb je een complete verzameling Vietnamese gerechten te pakken met dit boek in je kast.
De gerechten die ik heb uitgeprobeerd, klopten als een bus. Hoewel je zonder het gerecht te maken niet voor 100% zeker kunt zijn dat het recept klopt, denk ik na het lezen van veel van de recepten dat het in dit boek wel goed zit.
De Bijbel van de Vietnamese Keuken: de ingrediënten
Kook je niet zo heel vaak Oosters, dan zul je misschien wat ingrediënten in huis moeten halen. Dingen als vissaus, chilivlokken, rijstwijn en -azijn of kokoswater zul je misschien niet standaard in je voorraadkast hebben. Als je ze eenmaal in huis hebt, kun je niet meer zonder, geloof me. Vissaus is bijvoorbeeld een fantastische umami smaakmaker die ik veel gebruik in bijvoorbeeld sauzen of soepen.
De Bijbel van de Vietnamese Keuken: conclusie
Dit boek is heel geschikt als je de brede Vietnamese Keuken wilt ontdekken. Je moet wel een beetje kunnen koken en een beetje durven. Moeilijk is het niet, maar als je niet vaak Aziatisch kookt of eet, moet je misschien even aan de smaken wennen. Ook is het een superleuk cadeau voor iemand die graag kookt.
Bekijk het inkijkexemplaar bij...