Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

De bijbel van de Vietnamese keuken

Mai Nguyen

Verschijning: 27-03-2025

Overamstel Uitgevers

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Crème Caramel met Kokosmelk

Uit: De bijbel van de Vietnamese keuken
Een cadeautje van: Overamstel Uitgevers

22-04-2025 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Crème Caramel met Kokosmelk

Ingrediënten:

  • 250 g kristalsuiker
  • 30 ml sterke espresso
  • 800 ml kokosmelk
  • 10 eieren + 5 eidooiers, losgeklopt
  • 1 tl vanille-extract
  • sesam-pindamix (optioneel)
  • 10 à 12 soufflébakjes

Verwarm de oven voor op 120 °C en vul de bakplaat voor de helft met water. Zet ook alvast de soufflébakjes klaar.

Breng in een steelpan op middelhoog vuur 175 gram suiker met de espresso en 80 milliliter water aan de kook. Roer tot de suiker volledig is opgelost. Stop zodra dat het geval is met roeren en draai de  pan voorzichtig rond en heen en weer om het mengsel gelijkmatig te laten karamelliseren. Kook in tot een lichtbruine karamel.

Verdeel de karamel gelijkmatig over de 10 à 12 soufflébakjes en zet opzij.

Meng in een ruime kom de resterende 75 gram suiker met de kokosmelk, losgeklopte eieren en eidooiers en het vanille-extract. Roer tot de suiker is opgelost. Schenk het mengsel door een zeef en verdeel daarna gelijkmatig over de soufflébakjes.

Plaats de gevulde soufflébakjes op de bakplaat met water en verwarm 1 uur au bain-marie in de oven. Controleer met een satéprikker of de crème caramel volledig gestold is. Laat als dat het geval is de bakjes afkoelen, plaats ze vervolgens in de koelkast en laat het minimaal 2 uur afkoelen en verder opstijven.

Snijd om de crème caramel te storten voorzichtig langs de randen van de soufflébakjes. Draai de soufflébakjes rond en check of de crème caramel loskomt. Keer de soufflébakjes om op de bordjes. Bestrooi eventueel met sesam-pindamix en serveer.

Bekijk het inkijkexemplaar bij...

Categorieën: nagerecht

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: De bijbel van de Vietnamese Keuken →

"In Vietnam worden recepten mondeling en van generatie op generatie doorgegeven tijdens het koken, terwijl je erbij staat"

Getest: Geroosterde kip met Chinees vijfkruidenpoeder →

De Vietnamese variant op de geroosterde kip uit de Franse keuken, op smaak gebracht met Chinese vijfkruidenpoeder.

Getest: Gekaramelliseerde garnalen →

De zoutige zoetigheid van de saus combineert fantastisch met de smaak van garnalen

Recept: Gebakken portobello's met citroengras, kurkuma en chilipeper →

Lekker met gekookte witte rijst

Recept: Gebakken rijst met zeevruchten →

Uit de Bijbel van de Vietnamese Keuken

Alle blogs in de rubriek Recept [96]

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

13-08-2025 Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

21-06-2025 Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

02-06-2025 Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Lijstjes [1] →

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.