05-05-2025 08:00 naar notities Rubriek: Recept
Voor 6 porties
Ingrediënten:
- 6 kleine ovenschaaltjes
- 5 eidooiers
- 80 gram fijne kristalsuiker
- 500 ml slagroom
- 1 vanillestokje
- extra kristalsuiker of rietsuiker
Bereidingswijze:
Doe de eidooiers en fijne kristalsuiker in een kom en klop met een garde goed door elkaar.
In een pannetje giet je de slagroom. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en voeg zowel merg als het lege stokje toe aan de slagroom. Breng de slagroom al roerend aan de kook. Haal het vanillestokje eruit en giet de slagroom bij de eidooiers terwijl je goed blijft roeren in de kom.
Verdeel het mengsel over de ovenschaaltjes. Zet ze in een grote ovenschaal en giet er een laagje heet water bij in de ovenschaal. Zet de schaal in de oven en bak de crème brûlée in 45-50 minuten (grotere schaaltjes tot wel 60 minuten) in de oven op 150°C (boven- en onderwarmte).
Ze zijn goed als het mengsel stevig is, maar in het midden van het schaaltje mag het nog wat wiebelig zijn. Laat ze even afkoelen op het aanrecht en zet ze dan minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven.
Na het opstijven haal je de schaaltjes uit de koelkast en strooi je er een dun laagje suiker overheen. Gebruik een gasbrandertje om de suikerlaag te smelten. Ze onder de grill zetten tot de suiker is gesmolten en goudbruin kleurt is ook een optie.
BEWAREN
1-2 dagen afgedekt houdbaar in de koelkast. Maak het suikerlaagje pas vlak voor serveren.
Bekijk het inkijkexemplaar bij...
Categorieën: nagerecht, bakken zoet, warm