Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Laura's Bakery Het complete Basisbakboek

Laura Kieft

Verschijning: 08-04-2025

Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Crème Brûlée

Uit: Laura's Bakery Het complete Basisbakboek
Een cadeautje van: Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum

05-05-2025 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Voor 6 porties

Crème Brûlée

Ingrediënten:

  • 6 kleine ovenschaaltjes
  • 5 eidooiers
  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • 500 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • extra kristalsuiker of rietsuiker

Bereidingswijze:

Doe de eidooiers en fijne kristalsuiker in een kom en klop met een garde goed door elkaar. 
 
In een pannetje giet je de slagroom. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en voeg zowel merg als het lege stokje toe aan de slagroom. Breng de slagroom al roerend aan de kook. Haal het vanillestokje eruit en giet de slagroom bij de eidooiers terwijl je goed blijft roeren in de kom. 
 
Verdeel het mengsel over de ovenschaaltjes. Zet ze in een grote ovenschaal en giet er een laagje heet water bij in de ovenschaal. Zet de schaal in de oven en bak de crème brûlée in 45-50 minuten (grotere schaaltjes tot wel 60 minuten) in de oven op 150°C (boven- en onderwarmte). 
 
Ze zijn goed als het mengsel stevig is, maar in het midden van het schaaltje mag het nog wat wiebelig zijn. Laat ze even afkoelen op het aanrecht en zet ze dan minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven. 

Na het opstijven haal je de schaaltjes uit de koelkast en strooi je er een dun laagje suiker overheen. Gebruik een gasbrandertje om de suikerlaag te smelten. Ze onder de grill zetten tot de suiker is gesmolten en goudbruin kleurt is ook een optie. 

BEWAREN
1-2 dagen afgedekt houdbaar in de koelkast. Maak het suikerlaagje pas vlak voor serveren.

Bekijk het inkijkexemplaar bij...

Categorieën: nagerecht, bakken zoet, warm

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Getest: havermoutkoekjes →

Getest door mijn zoon, 21 jaar oud en geen bakliefhebber

Getest: Blueberry-lemon crème brûlée →

Een heerlijke variatie op het basis crème brûlée recept

Getest: Vanille kwarktaart →

Met een goed basisrecept voor een vanillekwarktaart kun je eindeloos variëren.

Recept: Madeleines →

Het basisrecept voor heerlijke madeleines (kleine schelpvormige cakejes)

Recept: No Bake Cheesecake →

Het basisrecept voor een Cheesecake die je niet hoeft te bakken.

Alle blogs in de rubriek Recept [94]

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

02-06-2025 Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Recept: Griekse yoghurtijs uit de Ninja Creami →

30-05-2025 Heerlijk romig ijs, zonder ei, uit de Ninja Creami

Recept: Boters met een smaakje →

18-05-2025 Een aantal van de favoriete boters van de auteur van Hokkaido

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Lijstjes [1] →

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?