Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Het groene kookboek

Rukmini Iyer

Verschijning: 12-06-2024

Gottmer Uitgevers Groep b.v.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: Het Groene Kookboek

Uit: Het groene kookboek

28-06-2024 08:00 Rubriek: Review

Het groene kookboekDe ondertitel van dit boek belooft: minimale inspanning, maximaal resultaat. Ik verklap het maar alvast: het maakt de belofte meer dan waar. 

Rukmini Iyer is de koningin van de bakplaten. Hier vind je een overzicht van al haar boeken.  Een bekende in kookboekenland dus en toch is dit het eerste boek van deze schrijfster dat ik uitprobeer. Op de één of andere manier is ze steeds aan mijn aandacht ontsnapt.

Nu ik dit boek heb geprobeerd wil ik eigenlijk al haar boeken alsnog hebben....

Want:

wat een zalig boek is dit! De schrijfster schreef dit boek met de bedoeling dat je er van maandag tot en met zondag in terecht kunt voor alles. En dat kan, want het boek bevat hoofdstukken als gezinsmaaltijden, supersnelle pasta's en noedels, in 30 minuten aan tafel en grote pannen grote porties. Achterin zit een maaltijdplanner waarmee je voor de hele week suggesties krijgt. Ideaal!

De inhoud

Het eerste hoofdstuk gaat over supersnelle pasta's en noedels. En wie zoekt er nou niet naar snelle doordeweekse maaltijden die gezond en lekker zijn? Opvallend is dat het niet de geijkte pasta gerechten zijn, maar net even anders. Denk bijvoorbeeld aan misoboter-noedels met tomaat en lente-ui (in 20 minuten op tafel), groene linguine met boerenkool, witte bonen & feta (in 20 minuten op tafel) en olijven-citroenpolenta met gegrilde asperges en feta (in een klein half uurtje op tafel). 

Dan volgt er een hoofdstuk met gerechten die in 30 minuten op tafel staan. Uit dit hoofdstuk hebben wij maar liefst drie gerechten gemaakt. Onder dit artikel vind je de links naar de verschillende stukjes hierover. Voor het eerste kookte ook mijn lief met veel plezier uit een boek. 

Verder nog allerlei lekkers dat vandaag als avondeten en morgen als lunch kan dienen (soepen, salades, plaattaarten) een hoofdstuk met gezinsmaaltijden, een hoofstuk met lichte sharing-gerechten, een hoofdstuk met wat steviger kost (bij de spicy slowcooked paddenstoelenpastei met knolselderij-cheddarpuree loopt het water me in de mond) en een laatste hoofdstuk dat Grote Pannen Grote porties heet. In dit hoofdstuk staan gerechten die je voor een deel op zondagavond opeet en een deel bewaar je voor de rest van de week. 

De buitenkant

Don't judge a book by it's cover zegt men en dat gaat in dit geval best wel een beetje op. Het groene kookboek bevat 75 recepten die zich bevinden tussen twee harde kaften waarvan de hoofdkleur wit is. Aan de binnenkant spatten de kleuren je om de horen en daar word ik heel blij van. De fotografie is eenvoudig maar zeer doeltreffend. Weinig opsmuk, je ziet het gerecht in optima forma gepresenteerd in een kleurig omgeving. Meer heeft het niet nodig. 

Conclusie

Het Groene Kookboek is wat mij betreft een must have. De receptuur is heel gevarieerd, bijzonder eenvoudig te volgen en klopt als een bus. Ook de gebruikte ingrediënten zijn makkelijk te vinden in de meeste supermarkten. Ik voorspel nu al dat dit boek hoog gaat eindigen in mijn favorieten-van-2024-lijstje. 

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Recept: Krokant gebakken ravioli met zure room dip →

Een makkelijk maar zeer smaakvol hapje. Let op: niet voor zelfmaakpuristen!

Getest: Paneercurry met spinazie →

Als je mensen wilt verrassen met een bijzondere dis en geen uren hebt om in de keuken te staan, is dit echt een aanrader. 

Getest: Alles-in-één-orzo →

Als de titel van het boek zegt: Minimale inspanning, Maximaal resultaat, ben ik al om. Een ovenschaal vol lekker en gezond eten.

Getest: Doperwt-dragon-roomkaastaart →

Ideale maaltijd voor een drukke doordeweekse dag. De taart zo in een zucht en een vloek in elkaar en de oven doet het werk.

Getest: Ultieme chili met walnoten & chocolade →

Een heerlijke vegetarische chili met pure chocolade, die echt een extra laag toevoegt aan de smaak.

Alle blogs in de rubriek Review [34]

Recensie: De Zilveren Lepel Pasta →

04-09-2024 Als je één boek in je collectie zou moeten hebben, is het De Zilveren Lepel Pasta.

Recensie: Sebze - Vegetarische recepten uit het hart van Turkije →

24-08-2024 De Turkse keuken is zoveel meer dan kebab en zeker de vegetarische Turkse keuken is zeer de moeite van het ontdekken waard.

Recensie: Lekker Caribisch Koken →

16-07-2024 Ontdek meer dan zestig authentieke recepten uit de rijke culinaire traditie van de Caribische eilanden.

Aangekondigd [3] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Aangekondigd: augustus 2024 →

Interessante kookboektitels die in augustus 2024 verschijnen

Aangekondigd: juli 2024 →

Voor de komkommermaanden juli en augustus staan er toch nog 17 nieuwe kookboektitels aangekondigd. Hier lees je waar we bij Cookboogle naar uitkijken.

Recept [28] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Rigatoni met gehaktballetjes →

Een eenvoudig te bereiden Italiaanse smaakbom.

Recept: Spaghetti Carbonara →

Iedereen kent dit gerecht, maar hoe maak je het nou op Italiaanse authentieke wijze?

Recept: Patatesli Sodalı Börek - Börek met ui, aardappel en bruiswater van de bakplaat →

Börek gevuld met gekaramelliseerde uien en aardappelen bereid op de bakplaat.

Getest [124] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Dumplings met vis en garnalen →

Dumplings met een vulling van witvis en garnalen.

Getest: Krokante gyoza met vis →

Heerlijke krokante gyoza met witvis. Knutselen met eten en dan beloond worden met zoiets lekkers!

Getest: Vegetarische dumplings →

Zeer smaakvolle hapjes, die een volwaardige maaltijd vormen.

Lijstjes [1] →