28-06-2024 08:00 Rubriek: Review
De ondertitel van dit boek belooft: minimale inspanning, maximaal resultaat. Ik verklap het maar alvast: het maakt de belofte meer dan waar.
Rukmini Iyer is de koningin van de bakplaten. Hier vind je een overzicht van al haar boeken. Een bekende in kookboekenland dus en toch is dit het eerste boek van deze schrijfster dat ik uitprobeer. Op de één of andere manier is ze steeds aan mijn aandacht ontsnapt.
Nu ik dit boek heb geprobeerd wil ik eigenlijk al haar boeken alsnog hebben....
Want:
wat een zalig boek is dit! De schrijfster schreef dit boek met de bedoeling dat je er van maandag tot en met zondag in terecht kunt voor alles. En dat kan, want het boek bevat hoofdstukken als gezinsmaaltijden, supersnelle pasta's en noedels, in 30 minuten aan tafel en grote pannen grote porties. Achterin zit een maaltijdplanner waarmee je voor de hele week suggesties krijgt. Ideaal!
De inhoud
Het eerste hoofdstuk gaat over supersnelle pasta's en noedels. En wie zoekt er nou niet naar snelle doordeweekse maaltijden die gezond en lekker zijn? Opvallend is dat het niet de geijkte pasta gerechten zijn, maar net even anders. Denk bijvoorbeeld aan misoboter-noedels met tomaat en lente-ui (in 20 minuten op tafel), groene linguine met boerenkool, witte bonen & feta (in 20 minuten op tafel) en olijven-citroenpolenta met gegrilde asperges en feta (in een klein half uurtje op tafel).
Dan volgt er een hoofdstuk met gerechten die in 30 minuten op tafel staan. Uit dit hoofdstuk hebben wij maar liefst drie gerechten gemaakt. Onder dit artikel vind je de links naar de verschillende stukjes hierover. Voor het eerste kookte ook mijn lief met veel plezier uit een boek.
Verder nog allerlei lekkers dat vandaag als avondeten en morgen als lunch kan dienen (soepen, salades, plaattaarten) een hoofdstuk met gezinsmaaltijden, een hoofstuk met lichte sharing-gerechten, een hoofdstuk met wat steviger kost (bij de spicy slowcooked paddenstoelenpastei met knolselderij-cheddarpuree loopt het water me in de mond) en een laatste hoofdstuk dat Grote Pannen Grote porties heet. In dit hoofdstuk staan gerechten die je voor een deel op zondagavond opeet en een deel bewaar je voor de rest van de week.
De buitenkant
Don't judge a book by it's cover zegt men en dat gaat in dit geval best wel een beetje op. Het groene kookboek bevat 75 recepten die zich bevinden tussen twee harde kaften waarvan de hoofdkleur wit is. Aan de binnenkant spatten de kleuren je om de horen en daar word ik heel blij van. De fotografie is eenvoudig maar zeer doeltreffend. Weinig opsmuk, je ziet het gerecht in optima forma gepresenteerd in een kleurig omgeving. Meer heeft het niet nodig.
Conclusie
Het Groene Kookboek is wat mij betreft een must have. De receptuur is heel gevarieerd, bijzonder eenvoudig te volgen en klopt als een bus. Ook de gebruikte ingrediënten zijn makkelijk te vinden in de meeste supermarkten. Ik voorspel nu al dat dit boek hoog gaat eindigen in mijn favorieten-van-2024-lijstje.