Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Simply Jamie

Jamie Oliver

Verschijning: 26-09-2024

VBK Media

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: Simply Jamie - Jamie Oliver

Uit: Simply Jamie

16-10-2024 07:30 Rubriek: Review

Simply JamieJamie Oliver behoeft natuurlijk geen enkele introductie. 

Met veel bewondering volg ik al jaren zijn energieke strijd om mensen aan het koken te krijgen, om mensen in te laten zien dat ze hun kinderen goed te eten moeten geven en om mensen ervan te overtuigen dat de voeding die we eten grote gevolgen heeft voor onze gezondheid en die van onze kinderen. 

In dat kader kan ik je de serie "Jamie's School dinners" zeer aanraden. Erg vermakelijke en tegelijkertijd vrij schokkende televisie over de maaltijden die kinderen in Engeland op school te eten krijgen. 

Oliver is geboren in 1975, ik in 1972. We zijn dus tijdgenoten. Toen ik mijn eerste huis met fatsoenlijke keuken betrok timmerde Oliver net aan de weg met 'The Naked Chef'. Ik kreeg zijn eerste kookboek op mijn verjaardag, zag zijn televisieshow en begon met koken. 

Inmiddels staan er - als ik goed heb geteld - 28 kookboeken op zijn naam waarvan 10 in mijn boekenkast. Laat het even op je inwerken: achtentwintig! In al deze boeken gaat het vooral over vers. Met verse ingrediënten kun je van iets heel eenvoudigs iets heel lekkers maken. En daar draait het uiteindelijk om: lekker eten dat niet ingewikkeld is om te maken en dat goed voor je is.

Simply Jamie is de nieuwste telg uit de Oliver fabriek en ook deze stelt weer niet teleur. Op pagina 7 kijkt een gedistingeerde Jamie ons, met een flauwe glimlach om de mond, in de ogen. De wilde haren (bijna?) kwijt, keurig gekleed, een verstandige vader van vijf. Maar nog altijd die twinkeling in zijn ogen. Prachtig om iemand zo volwassen te zien worden op tv en in zijn boeken. 

Hij roept ons opnieuw op zelf te koken en voedsel voor ons te laten werken. Tijd lijkt er de belangrijkste reden voor dat we niet meer genoeg zelf koken, maar gemaksvoedsel is vaak niet goed voor je. Jamie neemt ons in dit boek aan de hand mee om voedsel te maken dat goed voor ons is en dat snel op tafel staat. 

De recepten

De recepten zijn opgedeeld in vijf hoofdstukken. Doordeweeks, Weekendwinnaars, Traybake Toppers, Keukenkast-helden en Perfecte Toetjes. Ik probeerde een pasta uit het hoofdstuk 'Doordeweeks' en een Traybake met paddenstoelen. Beiden bijzonder smakelijk en supersimpel. De recepten zijn ook zeer divers. Iedereen vindt in dit boek iets van zijn of haar gading. Ik kan er wel een paar gaan opnoemen, maar blader het vooral zelf maar eens door in de winkel. Je zult het zien.

Ik durf te beweren dat de meeste recepten in dit boek voor iedereen met een beetje wil te doen zijn. Ook de gebruikte ingrediënten zijn - voor zover ik heb kunnen nagaan - allemaal gewoon in de supermarkt te vinden. Er zijn vegetarische recepten, recepten met vlees of vis, zomerse gerechten en gerechten voor een koude dag. Vind je het toch nog spannend om zelf te koken volg dan het volgende advies: lees het recept en de ingrediëntenlijst, zet alles gesneden, gehakt, geraspt en afgewogen klaar in bakjes en focus je tijdens het koken alleen op het koken. Dan kan er echt niets misgaan, geloof me. 

Voor wie is dit boek?

Echt voor iedereen! Ook ervaren thuiskoks willen wel eens snel en makkelijk en minder ervaren of onzekere thuiskoks toveren uit dit boek heerlijke gezonde maaltijden hun keuken uit.

Congrats Jamie, you did it again!

Uit: Simply Jamie
Auteur: Jamie Oliver
Foto: David Loftus
Prijs: 29,99 euro

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Recept: Megamakkelijk maisbrood →

Dit brood bak en serveer je in een pan. Veel smaak, weinig gedoe.

Recept: Kip in broodsaus uit de oven →

Recept: Fantastische blikfruitgranita →

Met handig en betaalbaar fruit uit blik wat wat leuke combi's zet je zó een toptoetje op tafel

Getest: Gepocheerd ei met knoflook en paddenstoelen →

Een makkelijke ovenschotel met paddenstoelen, aardappels en spinazie.

Getest: Pasta met geroosterde paprika uit een pot →

Een zeer zomerse pastasaus, die ik een vloek en een zucht op tafel staat.

Alle blogs in de rubriek Review [50]

Recensie: Too Easy →

19-12-2024 Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

11-12-2024 Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

05-12-2024 Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Recept [58] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Snackbrownie →

Een klein, warm, smeuïg en chocoladerig hapje.

Recept: Gebraden kip met honing, mosterd en gekaramelliseerde ui →

Door de kip klaar te maken op gekaramelliseerde uien, krijgt het vlees extra veel smaak en blijft het sappig. De mosterd en honing geven de kip een glorieuze gouden gloed.

Recept: Tiramisu met limoncello →

Tiramisu met limoncello is een frisse variant van het klassieke dessert. Het resultaat is een romig, verfrissend en licht zuur dessert met een kleine limoncellokick.

Lijstjes [1] →

Getest [158] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.