16-10-2024 07:30 Rubriek: Review
Jamie Oliver behoeft natuurlijk geen enkele introductie.
Met veel bewondering volg ik al jaren zijn energieke strijd om mensen aan het koken te krijgen, om mensen in te laten zien dat ze hun kinderen goed te eten moeten geven en om mensen ervan te overtuigen dat de voeding die we eten grote gevolgen heeft voor onze gezondheid en die van onze kinderen.
In dat kader kan ik je de serie "Jamie's School dinners" zeer aanraden. Erg vermakelijke en tegelijkertijd vrij schokkende televisie over de maaltijden die kinderen in Engeland op school te eten krijgen.
Oliver is geboren in 1975, ik in 1972. We zijn dus tijdgenoten. Toen ik mijn eerste huis met fatsoenlijke keuken betrok timmerde Oliver net aan de weg met 'The Naked Chef'. Ik kreeg zijn eerste kookboek op mijn verjaardag, zag zijn televisieshow en begon met koken.
Inmiddels staan er - als ik goed heb geteld - 28 kookboeken op zijn naam waarvan 10 in mijn boekenkast. Laat het even op je inwerken: achtentwintig! In al deze boeken gaat het vooral over vers. Met verse ingrediënten kun je van iets heel eenvoudigs iets heel lekkers maken. En daar draait het uiteindelijk om: lekker eten dat niet ingewikkeld is om te maken en dat goed voor je is.
Simply Jamie is de nieuwste telg uit de Oliver fabriek en ook deze stelt weer niet teleur. Op pagina 7 kijkt een gedistingeerde Jamie ons, met een flauwe glimlach om de mond, in de ogen. De wilde haren (bijna?) kwijt, keurig gekleed, een verstandige vader van vijf. Maar nog altijd die twinkeling in zijn ogen. Prachtig om iemand zo volwassen te zien worden op tv en in zijn boeken.
Hij roept ons opnieuw op zelf te koken en voedsel voor ons te laten werken. Tijd lijkt er de belangrijkste reden voor dat we niet meer genoeg zelf koken, maar gemaksvoedsel is vaak niet goed voor je. Jamie neemt ons in dit boek aan de hand mee om voedsel te maken dat goed voor ons is en dat snel op tafel staat.
De recepten
De recepten zijn opgedeeld in vijf hoofdstukken. Doordeweeks, Weekendwinnaars, Traybake Toppers, Keukenkast-helden en Perfecte Toetjes. Ik probeerde een pasta uit het hoofdstuk 'Doordeweeks' en een Traybake met paddenstoelen. Beiden bijzonder smakelijk en supersimpel. De recepten zijn ook zeer divers. Iedereen vindt in dit boek iets van zijn of haar gading. Ik kan er wel een paar gaan opnoemen, maar blader het vooral zelf maar eens door in de winkel. Je zult het zien.
Ik durf te beweren dat de meeste recepten in dit boek voor iedereen met een beetje wil te doen zijn. Ook de gebruikte ingrediënten zijn - voor zover ik heb kunnen nagaan - allemaal gewoon in de supermarkt te vinden. Er zijn vegetarische recepten, recepten met vlees of vis, zomerse gerechten en gerechten voor een koude dag. Vind je het toch nog spannend om zelf te koken volg dan het volgende advies: lees het recept en de ingrediëntenlijst, zet alles gesneden, gehakt, geraspt en afgewogen klaar in bakjes en focus je tijdens het koken alleen op het koken. Dan kan er echt niets misgaan, geloof me.
Voor wie is dit boek?
Echt voor iedereen! Ook ervaren thuiskoks willen wel eens snel en makkelijk en minder ervaren of onzekere thuiskoks toveren uit dit boek heerlijke gezonde maaltijden hun keuken uit.
Congrats Jamie, you did it again!
Uit: Simply Jamie
Auteur: Jamie Oliver
Foto: David Loftus
Prijs: 29,99 euro