13-04-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept
Recept en foto van Marijn Koesen.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 kippenbouten of een hele kip
- 4 uien
- 1 kg rijpe tomaten
- 30 gram peterselie
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 1 groot blikje tomatenpuree
- 1 el paprikapoeder
- 1 el sherry
- 2 el ketjap
- 1 el rode wijnazijn
- rijst
- peper
- zout
Inleiding
Oospronkelijk komt dit recept uit 1800 in de tijd van Napoleon, waar hij de slag om Marengo won.
Het verhaal gaat dat Napoleon tijdens de veldslag honger kreeg en zijn persoonlijke kok iets moest improviseren met de waar die hij daar bij zich had. Uiteindelijk won Napoleon de slag en heeft dit recept hem 'geluk' gebracht.
In de loop der tijd is er wel ergens iets misgegaan, want in deze versie zit ketjap, wat Napoleon niet kende natuurlijk. Ook is de cognac vervangen door sherry. Maar dat maakt allemaal niet uit, want dit recept is echt niet normaal lekker.
De saus is zo goed dat er altijd te weinig is, dus ik heb de saus in dit recept verdubbeld zodat je er lekker van kan genieten.
Wat wij in de familie doen is meestal eerst de kip op je bord, daar de stukken vlees vanaf plukken, dan de rijst en de saus erbij, zodat je lekker kan mix- en matchen.
Bereiding
- Ontvel de ui en snijd in grove stukken, snijd de tomaten in kwarten en hak de peterselie grof.
- Pak een flinke pan, fruit de ui aan in olijfolie, voeg de tomaten, grof gesneden peterselie, peper en zout toe en laat een uur sudderen met het deksel erop. Roer af en toe.
- Pak een flinke bak, zet hier een passeerzeef op en zeef de volledige inhoud van de pan zodat alleen de schillen achterblijven en je een gladde tomatensaus overhoudt.
- Verwarm de oven op 125 ˚C. Pak een flinke braadpan, liefst een die straks ook in de oven mag. Als je die niet hebt, gebruik straks dan een ovenschaal.
- Snijd de kip in stukken of neem de kippenbouten en braad deze bruin in de boter.
- Haal de kip uit de pan en leg even apart.
- Voeg de bloem toe aan de overgebleven boter in de braadpan om een roux te maken, dit is de basis voor onze saus. Roer goed door elkaar en laat een half minuutjes op laag vuur bakken zodat de bloem kan garen.
- Voeg nu de gezeefde tomatensaus toe en breng aan de kook. Laat even sudderen, de saus zal dan namelijk nog wat dikker worden.
- Als de saus veel te dik is voeg dan wat water toe, je wilt een mooie dikke tomatensaus hebben.
- Voeg nu de tomatenpuree, paprikapoeder, sherry, ketjap en rode wijnazijn toe.
- Voeg de kip weer toe aan de pan of schenk alles over in een ovenschaal.
- Dek de ovenschaal of met aluminiumfolie of doe het deksel op de braadpan. Zet 1,5 uur in de oven.
- Haal het deksel of het aliminiumfolie eraf en laat nog een kwartiertje in de oven doorpruttelen.
- Serveer met witte rijst.
Categorieën: hoofdgerecht, gevogelte, warm