Uit de keuken van Cookboogle

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Maaltijdsalades

Emily Ezekiel

Verschijning: 18-06-2024

Good Cook B.V.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: Maaltijdsalades

Uit: Maaltijdsalades

06-07-2024 08:00 Rubriek: Getest

MaaltijdsaladesSalades eten we allemaal wel eens, maar vooral als bijgerecht of om wat extra groentes te eten. Het wordt pas een maaltijdsalade als je het als volwaardig hoofdgerecht eet.

In dit boek vindt je heel veel recepten voor volwaardige maaltijdsalade. 

In de eerste hoofdstukken lees je wat je voor het maken van de recepten uit dit boek standaard in je voorraadkast moet hebben (noten en zaden, mosterd, pasta), welke tools handig zijn (slacentrifuge, maatlepels, garde) en hoe je je groenten het beste kunt wassen en bewaren. Allemaal handige weetjes.

De indeling

Het boek is ingedeeld volgens de seizoenen. We beginnen met de lente. Als eerste zie je een overzicht van groenten en fruit die in het lenteseizoen goed verkrijgbaar zijn. Vervolgens een hele trits recepten voor maaltijdsalades met seizoensgroenten. In de lente bijvoorbeeld een rabarber-citrussalade, een biefstuksalade met friet en de tuinbonen-erwtensalade met burrata, die ik heb uitgeprobeerd. 

In het zomerhoofdstuk ook eerst weer een overzicht van alle groentes en fruit die bij het zomerseizoen horen. Ik probeerde uit dit hoofdstuk de variatie op de Salade Niçoise, maar ook de Garnalencocktailsalade met avocado ziet er heerlijk uit. 

In de herfst kunnen we aan de slag met bijvoorbeeld pompoen, uien en bramen. Ik testte de gepocheerde kipsalade met lente-ui en rijst en in de winter maken we salades met appels, wortels, knolselderij en boerenkool. 

Ieder seizoen biedt dus voldoende mogelijkheden om een maaltijdsalade te maken. 

Achterin het boek staan de dressings, tafelzuren en garneringen.

De recepten zijn allemaal zeer toegankelijk geschreven en ik denk dat iedereen er wel mee uit de voeten kan. Waar je een beetje op moet letten bij het gebruiken van dit boek is dat je los van het maken van de salade ook wat tijd moet inruimen voor het maken van de dresssing. In de ingrediëntenlijst staat bijvoorbeeld: "3 eetlepels dijondressing", maar die dressing moet je dan wel al gemaakt hebben. Ook het maken van de dressings is goed en duidelijk omschreven, dus veel tijd en moeite zal het je niet kosten, maar toch ... even rekening mee houden.

Conclusie

Maaltijdsalade is een heel erg bruikbaar boek. Ik heb drie recepten getest, maar ik kan er zo nog 10 opnoemen die ik nog wil proberen. De combinaties kloppen, de smaken kloppen en het duurt in de meeste gevallen niet lang voordat je aan tafel kunt. Ook voor drukke doordeweekse dagen is het dus een heel handig boek. Een speciaal applausje voor de mooie foto's!

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Getest: Gepocheerde kipsalade met lente-ui en rijst →

Gepocheerde kip met wat pit en groente in een lekkere Oosterse dressing, geserveerd op jasmijnrijst.

Getest: Tuinbonen-erwtensalade met burrata →

Een frisse en kruidige maaltijdsalade met burrata en zelfgemaakte croutons. Topsalade.

Getest: Een soort salade Niçoise met dijondressing →

Maaltijdsalade zijn altijd een goed idee. Je kunt er alle kanten mee op en het is meestal eenvoudig te maken.

Review [50] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Too Easy →

Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Recept [58] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Snackbrownie →

Een klein, warm, smeuïg en chocoladerig hapje.

Recept: Gebraden kip met honing, mosterd en gekaramelliseerde ui →

Door de kip klaar te maken op gekaramelliseerde uien, krijgt het vlees extra veel smaak en blijft het sappig. De mosterd en honing geven de kip een glorieuze gouden gloed.

Recept: Tiramisu met limoncello →

Tiramisu met limoncello is een frisse variant van het klassieke dessert. Het resultaat is een romig, verfrissend en licht zuur dessert met een kleine limoncellokick.

Getest [158] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.

Lijstjes [1] →

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?