10-12-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept
Voor 8 personen
Ingrediënten:
- 16 verse, stevige vijgen
- 12 stevige pruimen
- 150 ml rode wijn
- 100 ml wodka, plus wat extra ter afronding (vervang door extra rode wijn als je het drankgehalte anders te hoog vindt)
- 200 g kristalsuiker
- 6 el crème de cassis
- 300 g bramen (indien beschikbaar), of pitloze blauwe druiven voor erbij
- 4 kardemompeultjes
- 275 ml double cream of slagroom
- poedersuiker
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Halveer de vijgen in de lengte zonder ze helemaal door te snijden. Halveer de pruimen en verwijder de pitten. Doe de vijgen en pruimen in een ondiepe ovenschaal waar al het fruit in een enkele laag in past.
Meng de wijn, wodka, 150 gram kristalsuiker en 4 eetlepels creme de cassis in een pan en verhit al roerend tot de suiker oplost. Laat al sudderend met een derde inkoken en schenk dit mengsel dan over het fruit. Strooi de rest van de kristalsuiker erover.
Stoof het fruit 25-30 minuten in de oven. (Gebruik je druiven in plaats van bramen, voeg deze dan 15 minuten voor het eind van de oventijd toe.) Het fruit moet zacht en bovenop iets gekaramelliseerd zijn, maar nog
wel zijn vorm hebben. Laat het gestoofde fruit afkoelen en voeg dan de bramen toe, als je die gebruikt. Schenk er wat wodka over en besprenkel met de rest van de creme de cassis.
Haal de zaadjes uit de kardemompeultjes en plet de zaadjes in een vijzel, of in een zware kom met bijvoorbeeld het uiteinde van een deegroller. Doe de room in een kom, voeg de kardemom toe en klop stijf; voeg poedersuiker naar smaak toe. Serveer bij het fruit.
Uit: Winter van Diana Henry
Uitgever: Kosmos Uitgevers
Prijs: 29,99 euro
Categorieën: nagerecht