11-03-2025 11:55 naar notities Rubriek: Recept
Voor 4 personen / Voorbereiden 10 minuten / Bereiden 30 minuten
Ingrediënten voor de saus:
- 125 ml lichte sojasaus of tamari (Japanse glutenvrije sojasaus, o.a. toko)
- 70 ml water
- 70 ml sake
- 125 ml mirin (Japanse zoete rijstwijn, o.a. toko)
- 2 tl gemberwortel, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 el donkere basterdsuiker
- groene gedeelte van de lente-ui, zie hieronder
Verder nodig:
- 1 kg kipdijfilet, in stukjes van 2,5 x 3,75 cm
- 8 lente-uitjes, het witte gedeelte in stukjes van 2,5 cm en het groene gedeelte apart voor de saus
- plantaardige olie, om in te vetten
- 2 el geroosterd sesamzaad
- chilivlokken (optioneel en naar smaak)
- zout en peper, naar smaak
Bereidingswijze:
Laat tien bamboe satéprikkers minimaal 30 minuten in water weken. Voeg intussen alle ingrediënten voor de saus toe aan een pan en breng op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur lager en laat 45 minuten zonder deksel op de pan zachtjes koken, tot de saus voor de helft is ingekookt.
Schenk de helft van de saus in een serveerschaal en laat afkoelen.
Schenk de rest van de saus in een andere kom om de kip te bestrijken. Rijg de stukjes kip aan de geweekte spiesen: vouw een stukje kip dubbel en steek de spies erdoorheen. Wissel twee stukjes kip steeds af met een stukje lente-ui, en ga door tot de spiesjes klaar zijn.
Maak de barbecue klaar voor grillen boven medium directe hitte; de kip moet bruin worden, niet blakeren. Zorg ervoor dat het barbecuerooster echt schoon is. Zodra je je hand niet langer dan 2 seconden 5 cm boven het rooster kunt houden, kun je beginnen.
Vet het rooster flink in met wat plantaardige olie. Laat de olie zich aan het rooster hechten en herhaal. Dit voorkomt dat de kip aan het rooster blijft plakken.
Leg de kipspiesen op het hete rooster, keer na 4 minuten om en gril ook aan de andere kant. Bestrijk de kipspiesjes zodra ze voor 70 procent gaar zijn royaal met de yakitorisaus, of doop ze rechtstreeks in de saus. Leg terug op de barbecue en ga nog een paar minuten door met keren en bestrijken, tot de spiesjes helemaal gaar zijn.
Bestrooi met het sesamzaad en eventueel de chilivlokken en breng op smaak met zout en peper. Serveer heet met de apart gehouden yakitorisaus.
* OPMERKING
Van oudsher worden de spiesjes bestrooid met heerlijke Japanse chilivlokken (ichimi tōgarashi), maar je kunt allerlei soorten chilivlokken gebruiken.
Categorieën: hoofdgerecht, gevogelte