Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

The Curry Guy Kip

Dan Toombs

Verschijning: 05-11-2024

Good Cook B.V.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: BBQ Kip Yakitori

Uit: The Curry Guy Kip
Een cadeautje van: Good Cook B.V.

11-03-2025 11:55 naar notities Rubriek: Recept

Voor 4 personen / Voorbereiden 10 minuten / Bereiden 30 minuten

Kip Yakitori

Ingrediënten voor de saus:

  • 125 ml lichte sojasaus of tamari (Japanse glutenvrije sojasaus, o.a. toko)
  • 70 ml water
  • 70 ml sake
  • 125 ml mirin (Japanse zoete rijstwijn, o.a. toko)
  • 2 tl gemberwortel, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 el donkere basterdsuiker
  • groene gedeelte van de lente-ui, zie hieronder

Verder nodig:

  • 1 kg kipdijfilet, in stukjes van 2,5 x 3,75 cm 
  • 8 lente-uitjes, het witte gedeelte in stukjes van 2,5 cm en het groene gedeelte apart voor de saus
  • plantaardige olie, om in te vetten
  • 2 el geroosterd sesamzaad
  • chilivlokken (optioneel en naar smaak)
  • zout en peper, naar smaak

Bereidingswijze:

Laat tien bamboe satéprikkers minimaal 30 minuten in water weken. Voeg intussen alle ingrediënten voor de saus toe aan een pan en breng op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur lager en laat 45 minuten zonder deksel op de pan zachtjes koken, tot de saus voor de helft is ingekookt.

Schenk de helft van de saus in een serveerschaal en laat afkoelen.

Schenk de rest van de saus in een andere kom om de kip te bestrijken. Rijg de stukjes kip aan de geweekte spiesen: vouw een stukje kip dubbel en steek de spies erdoorheen. Wissel twee stukjes kip steeds af met een stukje lente-ui, en ga door tot de spiesjes klaar zijn. 

Maak de barbecue klaar voor grillen boven medium directe hitte; de kip moet bruin worden, niet blakeren. Zorg ervoor dat het barbecuerooster echt schoon is. Zodra je je hand niet langer dan 2 seconden 5 cm boven het rooster kunt houden, kun je beginnen.

Vet het rooster flink in met wat plantaardige olie. Laat de olie zich aan het rooster hechten en herhaal. Dit voorkomt dat de kip aan het rooster blijft plakken.

Leg de kipspiesen op het hete rooster, keer na 4 minuten om en gril ook aan de andere kant. Bestrijk de kipspiesjes zodra ze voor 70 procent gaar zijn royaal met de yakitorisaus, of doop ze rechtstreeks in de saus. Leg terug op de barbecue en ga nog een paar minuten door met keren en bestrijken, tot de spiesjes helemaal gaar zijn.

Bestrooi met het sesamzaad en eventueel de chilivlokken en breng op smaak met zout en peper. Serveer heet met de apart gehouden yakitorisaus.

* OPMERKING

Van oudsher worden de spiesjes bestrooid met heerlijke Japanse chilivlokken (ichimi tōgarashi), maar je kunt allerlei soorten chilivlokken gebruiken.

Categorieën: hoofdgerecht, gevogelte

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: The Curry Guy Kip →

Smaakvolle gerechten uit India en Zuidoost-Azië

Getest: Soto Ajam →

Indonesische kippensoep met veel groente en mihoen

Getest: Kip Rendang →

Rendang is een stoofgerecht, meestal gemaakt met rundvlees. Deze Indonesische variatie is met kip

Getest: Boterkip Karahi →

Een populaire, milde curry uit New Delhi

Recept: Kipsamosataartjes →

Een uitstekend voorgerecht of hapje bij een drankje.

Recept: Koreaanse Pittige Ramen →

Voor als je zin hebt in veel smaak, maar geen zin hebt in koken.

Alle blogs in de rubriek Recept [96]

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

13-08-2025 Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

21-06-2025 Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

02-06-2025 Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Lijstjes [1] →

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep