Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

The Curry Guy Kip

Dan Toombs

Verschijning: 05-11-2024

Good Cook B.V.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: BBQ Kip Yakitori

Uit: The Curry Guy Kip
Een cadeautje van: Good Cook B.V.

11-03-2025 11:55 naar notities Rubriek: Recept

Voor 4 personen / Voorbereiden 10 minuten / Bereiden 30 minuten

Kip Yakitori

Ingrediënten voor de saus:

  • 125 ml lichte sojasaus of tamari (Japanse glutenvrije sojasaus, o.a. toko)
  • 70 ml water
  • 70 ml sake
  • 125 ml mirin (Japanse zoete rijstwijn, o.a. toko)
  • 2 tl gemberwortel, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 el donkere basterdsuiker
  • groene gedeelte van de lente-ui, zie hieronder

Verder nodig:

  • 1 kg kipdijfilet, in stukjes van 2,5 x 3,75 cm 
  • 8 lente-uitjes, het witte gedeelte in stukjes van 2,5 cm en het groene gedeelte apart voor de saus
  • plantaardige olie, om in te vetten
  • 2 el geroosterd sesamzaad
  • chilivlokken (optioneel en naar smaak)
  • zout en peper, naar smaak

Bereidingswijze:

Laat tien bamboe satéprikkers minimaal 30 minuten in water weken. Voeg intussen alle ingrediënten voor de saus toe aan een pan en breng op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur lager en laat 45 minuten zonder deksel op de pan zachtjes koken, tot de saus voor de helft is ingekookt.

Schenk de helft van de saus in een serveerschaal en laat afkoelen.

Schenk de rest van de saus in een andere kom om de kip te bestrijken. Rijg de stukjes kip aan de geweekte spiesen: vouw een stukje kip dubbel en steek de spies erdoorheen. Wissel twee stukjes kip steeds af met een stukje lente-ui, en ga door tot de spiesjes klaar zijn. 

Maak de barbecue klaar voor grillen boven medium directe hitte; de kip moet bruin worden, niet blakeren. Zorg ervoor dat het barbecuerooster echt schoon is. Zodra je je hand niet langer dan 2 seconden 5 cm boven het rooster kunt houden, kun je beginnen.

Vet het rooster flink in met wat plantaardige olie. Laat de olie zich aan het rooster hechten en herhaal. Dit voorkomt dat de kip aan het rooster blijft plakken.

Leg de kipspiesen op het hete rooster, keer na 4 minuten om en gril ook aan de andere kant. Bestrijk de kipspiesjes zodra ze voor 70 procent gaar zijn royaal met de yakitorisaus, of doop ze rechtstreeks in de saus. Leg terug op de barbecue en ga nog een paar minuten door met keren en bestrijken, tot de spiesjes helemaal gaar zijn.

Bestrooi met het sesamzaad en eventueel de chilivlokken en breng op smaak met zout en peper. Serveer heet met de apart gehouden yakitorisaus.

* OPMERKING

Van oudsher worden de spiesjes bestrooid met heerlijke Japanse chilivlokken (ichimi tōgarashi), maar je kunt allerlei soorten chilivlokken gebruiken.

Categorieën: hoofdgerecht, gevogelte

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: The Curry Guy Kip →

Smaakvolle gerechten uit India en Zuidoost-Azië

Getest: Soto Ajam →

Indonesische kippensoep met veel groente en mihoen

Getest: Kip Rendang →

Rendang is een stoofgerecht, meestal gemaakt met rundvlees. Deze Indonesische variatie is met kip

Getest: Boterkip Karahi →

Een populaire, milde curry uit New Delhi

Recept: Kipsamosataartjes →

Een uitstekend voorgerecht of hapje bij een drankje.

Recept: Koreaanse Pittige Ramen →

Voor als je zin hebt in veel smaak, maar geen zin hebt in koken.

Alle blogs in de rubriek Recept [86]

Recept: Crème Caramel met Kokosmelk →

22-04-2025 Uit Zuid-Vietnam

Recept: Oosterse Komkommersalade →

21-04-2025 Komkommersalade met een Oosterse twist. Lekker bij vrijwel alles!

Recept: Gebakken portobello's met citroengras, kurkuma en chilipeper →

21-04-2025 Lekker met gekookte witte rijst

Getest [180] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Geroosterde kip met Chinees vijfkruidenpoeder →

De Vietnamese variant op de geroosterde kip uit de Franse keuken, op smaak gebracht met Chinese vijfkruidenpoeder.

Getest: Gekaramelliseerde garnalen →

De zoutige zoetigheid van de saus combineert fantastisch met de smaak van garnalen

Getest: Kormabloemkool met kardemomrijst →

Een volwaardige maaltijd, deze verrukkelijke salade

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Review [60] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Bakken in de Airfryer →

Hoe het bakken in de airfryer mij beviel? Lees vooral even mee.

Recensie: Bij Meera aan Tafel →

Eten met de seizoenen, zonder vlees maar bomvol smaak.

Lijstjes [1] →