12-03-2025 11:55 naar notities Rubriek: Recept
Voor 4 personen / voorbereiden: 10 minuten / bereiden: 15 minuten
Voor de ramen:
- 4 eieren (optioneel)
- 700 gram kipdijfilet, in kleine stukjes
- 1 el sesamolie
- 1 middelgrote ui, fijngesnipperd
- 6 kastanjechampignons, in dunne plakjes, of 1 handvol enoki (o.a. toko)
- 2 l ongezouten kippenbouillon
- 450 g gedroogde ramennoedels
- zout, naar smaak
Voor de marinade
- 2 tl sesamolie
- 3,5 el gochujang (Koreaanse chilipasta, o.a. toko; meer of minder naar smaak)
- 1 el gochugaru (Koreaanse chilivlokken, o.a. toko; meer of minder naar smaak)
- 2 el witte miso (Japanse sojabonenpasta, o.a. toko)
- 2 el knoflook-gemberpasta (zie pag. 161 of kant-en-klaar, o.a. toko)
- 2 el lichte sojasaus of tamari (Japanse glutenvrije sojasaus, o.a. toko)
Ter garnering
- 3 lente-uitjes, in dunne ringetjes
- 4 rode rawits of andere rode chilipepers, in de lengte opengesneden (optioneel)
- 4 el fijngehakte koriander (optioneel)
- extra groenten naar keuze (optioneel)
Bereidingswijze:
Kook de eieren 6 tot 8 minuten, tot ze de gewenste garing hebben. Na 6 minuten is de dooier zacht en na 8 minuten hard, maar het hangt af van het formaat van het ei. Leg de gekookte eieren in ijskoud water zodat ze niet doorgaren. Pel de eieren en snijd in de lengte doormidden. Ze warmen later weer op in de bouillon.
Klop alle ingrediënten voor de marinade in een mengkom door elkaar en schep de kip erdoor. Laat marineren terwijl je de ui bakt, of maximaal 4 uur afgedekt in de koelkast als dat beter uitkomt. Verhit de sesamolie in een grote pan op matig vuur. Voeg de ui en kastanjechampignons toe en bak 5 minuten; voeg enoki als je die gebruikt vlak voor het serveren toe, want die zijn erg snel gaar. Voeg de gemarineerde kip met alle marinade toe en bak regelmatig roerend circa 3 minuten, tot de kip voor 80 procent gaar is. Schenk de bouillon erbij en breng op middelhoog vuur langzaam aan de kook.
Laat intussen de noedels zoals aangegeven op de verpakking wellen. Doe dit niet te lang, want dan worden ze zompig en vallen ze uit elkaar. Ze moeten een beetje al dente zijn, want ze garen nog door in de hete bouillon. Breng de bouillon indien nodig verder op smaak met zout.
Verdeel de noedels over vier grote kommen. Voeg aan elke kom wat kip, bouillon en eventueel twee halve eieren toe.
Garneer met de lente-ui en eventueel chilipepers, koriander en extra groenten, zoals rode paprika.
Bekijk het inkijkexemplaar bij...
Categorieën: hoofdgerecht, gevogelte