Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

The Curry Guy Kip

Dan Toombs

Verschijning: 05-11-2024

Good Cook B.V.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: The Curry Guy Kip

Uit: The Curry Guy Kip

17-03-2025 08:00 naar notities Rubriek: Review

TheCurryGuyKipDan Toombs - alias The Curry Guy - is van oorsprong Amerikaan en emigreerde in 1993 naar Engeland. Hier at hij samen met zijn vrouw in het weekend vaak Indiase takeaway  die hij ontzettend lekker vond. Hij begon de Indiase keuken te onderzoeken en te leren hoe je een authentieke Indiase curry moet maken. Hij startte in 2010 een blog over Indiaas eten om zijn kennis te delen.

Het eerste boek van zijn hand verscheen in 2017 en The Curry Guy Kip is alweer nummer zeven of acht. 

Het boek

Dit boek bevat niet alleen curry's met kip, maar ook voorgerechten en snacks, stoofgerechten, soepen, wraps en broodjes en gerechten van/voor de barbecue.  Verder een hoofdstuk met basisgerechten sauzen en bijgerechten zoals kippenbouillon, naans, groene chutney en garam masala. Daarnaast suggereert de titel The Curry Guy gerechten die uit India komen, maar ook dat moet je veel breder zien. De recepten komen uit het bredere Zuidoost-Azië.

De recepten

Wat me vooral opvalt aan de recepten zijn de behoorlijk lange ingrediëntenlijsten. Het is nog net geen Ottolenghi, maar je hebt behoorlijk wat smaakmakers nodig om de recepten te kunnen maken. Aan de andere kant: als je een liefhebber bent van de Indiase keuken, zul je de meeste kruiden en specerijen al wel in huis hebben. 

Ik heb drie recepten geprobeerd. In het kort: de Boterkip karahi vond ik lekker maar wat weinig voor het aantal aangegeven personen, de Kip rendang zag er bij mij heel anders uit dan op de foto in het boek en de Soto Ajam was heerlijk.

Verder vind je in het boek gerechten als Pandankip, Kippenvleugels tandoori uit de oven, Szechuan kip, Gegrilde kip an het spit op Vietnamese wijze en Koreaanse misokip. Een heel breed scala aan recepten met kip dus.

Voor wie is dit boek?

Je moet natuurlijk van kippenvlees houden én je moet van Indiase/Aziatische smaken houden. Ook moet je je niet af laten schrikken door wat langere ingrediëntenlijsten. De meeste ingrediënten kun je voor meerdere gerechten gebruiken, dus het is de moeite waard om ze aan te schaffen. Uit dit boek kan iedereen, vermoed ik, wel koken. De ervaren kok zal zich wat sneller storten op de wat gecompliceerdere recepten maar er is ook voldoende eenvoudigs voor de minder ervaren of minder getalenteerde kok. Ik vind het een aardig boek maar het is wel een beetje mainstream. Gemaakt voor het grote publiek, niet echt voor de liefhebber. Voor de echte liefhebber van de Indiase keuken zijn denk ik betere titels beschikbaar.

Bekijk het inkijkexemplaar bij...

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Getest: Soto Ajam →

Indonesische kippensoep met veel groente en mihoen

Getest: Kip Rendang →

Rendang is een stoofgerecht, meestal gemaakt met rundvlees. Deze Indonesische variatie is met kip

Getest: Boterkip Karahi →

Een populaire, milde curry uit New Delhi

Recept: Kipsamosataartjes →

Een uitstekend voorgerecht of hapje bij een drankje.

Recept: Koreaanse Pittige Ramen →

Voor als je zin hebt in veel smaak, maar geen zin hebt in koken.

Recept: BBQ Kip Yakitori →

Eén van de eenvoudigste barbecuerecepten die er zijn.

Alle blogs in de rubriek Review [64]

Recensie: Hokkaido →

25-05-2025 Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

15-05-2025 Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

04-05-2025 Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Lijstjes [1] →

Recept [96] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep