17-03-2025 08:00 naar notities Rubriek: Review
Dan Toombs - alias The Curry Guy - is van oorsprong Amerikaan en emigreerde in 1993 naar Engeland. Hier at hij samen met zijn vrouw in het weekend vaak Indiase takeaway die hij ontzettend lekker vond. Hij begon de Indiase keuken te onderzoeken en te leren hoe je een authentieke Indiase curry moet maken. Hij startte in 2010 een blog over Indiaas eten om zijn kennis te delen.
Het eerste boek van zijn hand verscheen in 2017 en The Curry Guy Kip is alweer nummer zeven of acht.
Het boek
Dit boek bevat niet alleen curry's met kip, maar ook voorgerechten en snacks, stoofgerechten, soepen, wraps en broodjes en gerechten van/voor de barbecue. Verder een hoofdstuk met basisgerechten sauzen en bijgerechten zoals kippenbouillon, naans, groene chutney en garam masala. Daarnaast suggereert de titel The Curry Guy gerechten die uit India komen, maar ook dat moet je veel breder zien. De recepten komen uit het bredere Zuidoost-Azië.
De recepten
Wat me vooral opvalt aan de recepten zijn de behoorlijk lange ingrediëntenlijsten. Het is nog net geen Ottolenghi, maar je hebt behoorlijk wat smaakmakers nodig om de recepten te kunnen maken. Aan de andere kant: als je een liefhebber bent van de Indiase keuken, zul je de meeste kruiden en specerijen al wel in huis hebben.
Ik heb drie recepten geprobeerd. In het kort: de Boterkip karahi vond ik lekker maar wat weinig voor het aantal aangegeven personen, de Kip rendang zag er bij mij heel anders uit dan op de foto in het boek en de Soto Ajam was heerlijk.
Verder vind je in het boek gerechten als Pandankip, Kippenvleugels tandoori uit de oven, Szechuan kip, Gegrilde kip an het spit op Vietnamese wijze en Koreaanse misokip. Een heel breed scala aan recepten met kip dus.
Voor wie is dit boek?
Je moet natuurlijk van kippenvlees houden én je moet van Indiase/Aziatische smaken houden. Ook moet je je niet af laten schrikken door wat langere ingrediëntenlijsten. De meeste ingrediënten kun je voor meerdere gerechten gebruiken, dus het is de moeite waard om ze aan te schaffen. Uit dit boek kan iedereen, vermoed ik, wel koken. De ervaren kok zal zich wat sneller storten op de wat gecompliceerdere recepten maar er is ook voldoende eenvoudigs voor de minder ervaren of minder getalenteerde kok. Ik vind het een aardig boek maar het is wel een beetje mainstream. Gemaakt voor het grote publiek, niet echt voor de liefhebber. Voor de echte liefhebber van de Indiase keuken zijn denk ik betere titels beschikbaar.
Bekijk het inkijkexemplaar bij...