Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

De Zilveren Lepel - Pasta

Meerdere auteurs

Verschijning: 14-08-2024

Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: De Zilveren Lepel Pasta

Uit: De Zilveren Lepel - Pasta

04-09-2024 07:25 Rubriek: Review

PastacovermetcitaatJuichend verwelkom ik iedere uitgave van De Zilveren Lepel. Ik ben een groot liefhebber van de Italiaanse keuken en in deze serie vind je de authenieke Italiaanse keuken terug. Het grote 'De Zilveren Lepel'-kookboek is hét boek dat Italianen aan hun kinderen geven als ze de deur uitgaan.

De Zilveren Lepel Pasta verscheen in vertaling voor het eerst in Nederland in 2009. Ik heb dat boek in mijn kast staan en het is het enige boek dat ik altijd overal mee naar toe neem. Pasta kan immers altijd en overal. En zeker op vakantie heb je behoefte aan de combinatie lekker, snel en simpel.

In 2014 verscheen er een paperbackversie en in 2015 een nieuwe hardcover editie in de Zilveren Lepel Kookschool serie

De nieuw editie

Ook aan de nieuwe editie is weer veel zorg besteed. Het heeft een prachtige rode hardcover, die goed opvalt in je boekenkast en de lepel op de voorkant is een spaghettisliert in reliëf. Je kunt 'm dus ook voelen. Daar is aandacht aan besteed!

De indeling is erg overzichtelijk per soort pasta. Niet alle recepten bevatten een foto. Dat kan ook bijna niet want anders zou het boek veel te dik zijn geworden. De foto's die er wel instaan laten precies zien wat het gerecht is. In verreweg de meeste gevallen eenvoudige en smaakvolle gerechten met verse ingrediënten.

De recepten

De recepten zijn voorzien van een tekentje voor vegetarisch, veganistisch, zuivelvrij, nootvrij, dertig minuten of korter en vijf ingrediënten of minder. Daarmee kun je dus al een eerste selectie maken als je op zoek gaat naar een recept. 

De eerste onderverdeling is tussen gedroogde pasta en verse pasta. Daarna is het verder onderverdeeld naar de soort pasta. Het is makkelijk zoeken en fijn bladeren. Heb je nog spaghetti in je voorraadkast liggen, dan kun je dus heel eenvoudig zoeken naar een saus die daar goed bij past. 

In het onderdeel over verse pasta lees je natuurlijk eerst hoe je zelf verse pasta maakt. Het is een beproefde en eenvoudige methode waarvoor je wel een pastamachine nodig hebt. Pastamachines heb je in vele prijsklassen. Ik adviseer je er eentje aan te schaffen die lekker zwaar is, want als je pasta gaat draaien komt er flink wat kracht op te staan. Hoe zwaarder je pastamachine is, hoe beter hij daarmee om kan gaan. Deze van Mercato is een goede en hij is ook uit te breiden met snijhulpstukken.

De recepten zijn echt top. Meestal erg eenvoudig te maken in korte tijd. Het enige waar je op moet letten is dat je goede verse ingrediënten gebruikt. 

Conclusie

Als je één boek in je bezit zou moeten hebben, dan is het deze. Iedereen kan hiermee uit de voeten en pasta lust (vrijwel) iedereen. Geef 'm cadeau op verjaardagen en geef 'm aan jongeren die het nest verlaten. Het is echt één van mijn favoriete kookboeken en ik weet zeker dat het ook één van jouw favorieten gaat worden.

Te koop bij bol.com 
voor € 29,99

Categorieën: hoofdgerecht

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Recept: Rigatoni met gehaktballetjes →

Een eenvoudig te bereiden Italiaanse smaakbom.

Recept: Spaghetti Carbonara →

Iedereen kent dit gerecht, maar hoe maak je het nou op Italiaanse authentieke wijze?

Getest: Taglierini met gerookte zalm, tomaat en roomsaus →

Weer een topper uit de Zilveren Lepel Pasta. Een perfecte smaakcombinatie van gerookte zalm en tomaten.

Getest: spaghettini met mozzarella en ansjovis →

Als je houdt van de uitgesproken smaak van ansjovis, dan is dit een recept voor jou!

Getest: Ravioli met een vulling van groente en kaas →

Een heerlijke zondagmiddagklus voor mensen die graag knutselen met eten: verse gevulde pasta maken.

Alle blogs in de rubriek Review [47]

Recensie: Makkelijke Kerst →

27-11-2024 Sneller je favoriete feestgerechten op tafel: Makkelijke Kerst

Recensie: Van de Plank →

23-11-2024 'Van de Plank' speelt volop in op de 'Grazing Boards' trend: Hoe stel je precies een mooi en lekker Grazing Board samen?

Recensie: A Very Vegan Christmas →

21-11-2024 Steeds meer mensen willen helemaal of deels plantaardig eten. De feestdagen zijn dan vaak een uitdaging. Dit boek lost dat op.

Getest [155] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Vanillevla →

Eén van de meest gegeten toetjes in Nederland: vanillevla! Maak het eens zelf, want dat is dubbellekker!

Getest: Stamppot rucola met gesmolten kaas →

Oerhollandse stammpot, maar niet met boerenkool of andijvie maar met rucola en dat maakt 'm lekker pittig.

Getest: Kippensoep →

Oerhollandse kippensoep naar recept van Rudolph van Veen.

Lijstjes [1] →

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Recept [52] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Sukadelapjes - draadjesvlees van oma →

Oma's draadjesvlees is een Hollands fenomeen. Sukade moet lang sudderen en het hele huis ruikt vervolgens naar vroeger.

Recept: Witlofschotel met gevulde eitjes →

Een klassieker met een twist: witlof, ham en kaas geserveerd met gevulde eitjes

Recept: Met char siu gelakte ham uit de oven →

Een prachtig hoofdgerecht voor op de kersttafel.