Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

A Very Vegan Christmas

Sam Dixon

Verschijning: 03-10-2024

Good Cook B.V.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: A Very Vegan Christmas

Uit: A Very Vegan Christmas

21-11-2024 08:30 naar notities Rubriek: Review

AveryveganchristmasOp het moment dat de zomervakantie voorbij is, is het voor mijn gevoel altijd weer heel snel kerst. Hebben jullie dat ook?

In oktober en november verschijnen dan ook de meeste kerstkookboeken. Dit jaar verscheen bij Good Cook A Very Vegan Christmas. Een mooie ontwikkeling, want steeds meer mensen willen volledig plantaardig eten. Rond de feestdagen levert dat nog wel eens problemen op, want een volledig plantaardig maar toch een beetje traditioneel kerstdiner? Ga er maar aanstaan.

De Engelse Foodstyliste Sam Dixon heeft dé oplossing van dit probleem geschreven in de vorm van een kookboek met ruim 170 pagina's feestelijke vegan inspriatie. Zowel variaties op allerlei klassiekers als originele nieuwe ideeën.

Spoilers: de inhoud

Het boek is opgedeeld in 6 hoofdstukken. We beginnen met een hoofdstuk over feestelijke snacks. Hierin vind je onder andere Granaatappel-negroni, Artisjokken-citroenpaté,  Watermeloentartaar met knapperige wontons en Pastinaakkroketten.

In het tweede hoofdstuk vind je de hoofdgerechten. Als voorbeelden noem ik hier de Spinazie-abrikozenkrans, een Gekaramelliseerde uientaart, Christmas crackers gevuld met cranberry en linzen, de door mij uitgeprobeerde Omgekeerde prei-walnotentaart of een Notengehaktbrood.

In het derde hoofdstuk staan feestelijke bijgerechten als Romige spitskool, Prei-havermoutcrumble, de door mij uitgeprobeerde Knapperige spruitjes met salie en knoflook, een Paddenstoelen-uienjus of Aardperen met rozemarijn en knoflook uit de oven. 

In hoofdstuk 4 lees je wat je kunt doen met 'leftovers' en in hoofdstuk 5 en 6 vind je gebak en desserts. Bijvoorbeeld een Kerstbreekbrood met pesto, Hartige scones, een Kerstcake, Dubbele gemberkoekjes met roomijs of een Bloedsinaasappelpavlova

Cookboogle's visie 

De eerste indruk van een boek komt natuurlijk altijd van de kaft en die vind ik prachtig. Mooi kerstig donkergroen met illustraties in de vorm van een kerstboom. Ook de illustraties bij de verschillende hoofdstukken zijn mooi, met eenvoudige belijning en heldere sprekende kleuren. En groen schreeuwt natuurlijk niet alleen kerst, maar ook plantaardig.

De recepten zijn variaties op klassiekers om ze vegan te maken of leuke originele ideeën voor feestelijke plantaardige maaltijden. De vegan lifestyle is niet iets dat ik aanhang, maar ik vind het wel belangrijk dat we voor onze eigen gezondheid en de gezondheid van de aarde letten op onze vleesconsumptie. Ik zou de vegan recepten daarom comineren met andere gerechten die vegatarisch (maar niet volledig plantaardig) of die wel vlees bevatten. 

Vegan ingrediënten zijn niet overal even goed te krijgen. In de grote steden zal het niet zo'n probleem zijn, maar in een klein provinciestadje kan het nog wel eens ingewikkeld zijn om de juiste spullen te vinden. Online is natuurlijk altijd wel (bijna) alles te krijgen. 

De recepten zijn in het algemeen goed te doen. Niet alles is even makkelijk maar met kerst mag dat, toch? Een tip die ik altijd geef: maak alles een keer van tevoren zodat je weet wat je te wachten staat. 

Voor wie is dit boek?

Natuurlijk is dit een zeer geschikt boek voor vegetariërs en veganisten die uit willen pakken met de kerstdagen, maar ook voor vleeseters staat in dit boek heel veel lekkers... alleen zonder vlees. Je moet wel een beetje van koken houden en wat nieuwe dingen durven proberen. Leuk boek!

Titel: A Very Vegan Christmas
Tekst en foto's: Octopus Publishing Group
Uitgever: Good Cook
Prijs: 17,50 euro

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recept: Granaatappel-negroni →

Een eenvoudige cocktail die in grote hoeveelheden te maken is.

Recept: Bloedsinaasappelpavlova →

Een meringue met een karamelachtige smaak, die het goed doet bij fris, scherp smakende bloedsinaasappels en lobbig geklopte room.

Getest: Knapperige spruitjes met salie en knoflook →

Spruitjes worden vaak bij de kerstdis gegeten. Deze manier van bereiden is snel en ze blijven lekker knapperig.

Getest: Omgekeerde prei-walnotentaart →

Een knapperig hartig, maar ook zoet taartje. Volledig plantaardig en lekker als bijgerecht bij een feestelijke maaltijd.

Alle blogs in de rubriek Review [64]

Recensie: Hokkaido →

25-05-2025 Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

15-05-2025 Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

04-05-2025 Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Lijstjes [1] →

Recept [96] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer