Uit de keuken van Cookboogle

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Het lekkerste uit Turkije

Hilal Kayis Sungur

Verschijning: 31-10-2023

Fontaine Uitgevers

Eenvoudig te bestellen bij:

Kara Lahana - Boerenkool uit het noorden uit 'Het lekkerste uit Turkije'

Uit: Het lekkerste uit Turkije

26-02-2024 00:00 Rubriek: Getest

Ik maakte Kara Lahana, een recept dat van oorsprong uit het noorden van Turkije komt. Het recept staat in 'Het lekkerste uit Turkije' op pagina 97. 

Anders dan in stamppot heb ik boerenkool nog niet vaak gegeten, dus ik was erg benieuwd naar dit recept. De boerenkool wordt in dit gerecht gecombineerd met kidneybonen en baldorijst. Baldorijst kon ik helaas niet krijgen in mijn woonplaats, maar het is eenvoudig te vervangen door een risotto- of paëllarijst.

Verder heb je er rodepaprikapuree voor nodig, dat in mijn woonplaats ook niet te vinden is. Dat heb ik vervangen door ajvar (sowieso een aanrader om in huis te halen), een puree van rodepaprika en aubergine. 

Het gerecht is eenvoudig te maken, kost je zo'n drie kwartier om klaar te maken en is erg voedzaam. De schrijfster adviseert om er maïsbrood bij te eten en dat combineert goed volgens mij. De smaken kloppen en het gerecht is erg lekker.

De foto die bij het gerecht is afgedrukt lijkt helaas niet te kloppen met de receptuur. Op de foto zijn duidelijk maïskorrels te zien die ik niet in de receptuur tegenkom. Ook lijkt de verhouding boerenkool/rijst&bonen anders dan in het recept. In mijn gerecht overheerste duidelijk de boerenkool. Op de foto in het boek is ook veel meer van de bonen en de rijst te zien. Jammer vind ik dat, want als je er als thuiskok niet op kunt rekenen dat het plaatje het eindresultaat is van het recept dat je maakt, dan kan dat eigenlijk alleen maar tot teleurstellingen leiden. 

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Mercimek Çorbasi - Fluweelzachte rode-linzensoep uit 'Het lekkerste uit Turkije' →

Fluweelzachte rode-linzensoep uit het zuidoosten van Turkije, te vinden op pagina 38.

Izmir köftesi - Köfte uit Izmir met tomaat, ui en aardappel uit 'Het lekkerste uit Turkije' →

Zonnige köfte uit Izmir, te vinden op pagina 125

Portakalli Lokum - Turks fruit met sinaasappelsmaak uit 'Het lekkerste uit Turkije' →

Jammerlijk mislukt Turks fruit met sinaasappelsmaak, te vinden op pagina 182

De eerste uit een nieuwe landenserie: Turkije →

Het lekkerste uit Turkije van Hilal Kayis Sungur - Een boek vol leuke Turkse recepten maar wel met wat slordigheidjes en foutjes

Getest [158] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.

Recept [58] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Snackbrownie →

Een klein, warm, smeuïg en chocoladerig hapje.

Recept: Gebraden kip met honing, mosterd en gekaramelliseerde ui →

Door de kip klaar te maken op gekaramelliseerde uien, krijgt het vlees extra veel smaak en blijft het sappig. De mosterd en honing geven de kip een glorieuze gouden gloed.

Recept: Tiramisu met limoncello →

Tiramisu met limoncello is een frisse variant van het klassieke dessert. Het resultaat is een romig, verfrissend en licht zuur dessert met een kleine limoncellokick.

Lijstjes [1] →

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Review [50] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Too Easy →

Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.