26-02-2024 00:00 Rubriek: Getest
Köfte wordt meestal met lamsgehakt gemaakt. Voor de versie uit 'Het lekkerste uit Turkije' wordt rundergehakt gebruikt. Ik heb het vervangen door kipgehakt in verband met een allergie van mijn tafelgenoot. Dat de kleur van de köfte erg afwijkt van de köfte in het boek was daarom te verwachten. Niet minder lekker overigens want de köfte was mooi op smaak volgens het recept.
Ik moest even zoeken naar Turkse groene pepers (bij een Turkse supermarkt vind je het sowieso en de grotere AH's en Jumbo's hebben het vast ook wel). De rodepaprikapuree heb ik moeten vervangen door ajvar (waarin behalve rodepaprikapuree ook aubergine zit), maar uiteindelijk had ik alles wat ik nodig had.
Het is geen ingewikkeld gerecht om te maken en in totaal ben je er zo'n anderhalf uur zoet mee (inlusief oventijd en wachttijd). De smaak was prima, maar de aangegeven hoeveelheden bij de saus kloppen volgens mij niet. Er moet veel te veel water toegevoegd worden. Ik heb de hoeveelheid gehalveerd en nog was de saus veel te nat en dun. Ik denk dat het water in zijn geheel weggelaten kan worden, want de tomaten geven genoeg vocht af.
Zoals ik ook al concludeerde bij andere recepten uit dit boek, klopt de foto helaas niet met de receptuur. Op de foto zijn duidelijk rode uien te zien, die ik niet terugvind in het recept. Ook worden er cherrytomaatjes gebruikt op de foto, terwijl in de receptuur 3 tomaten in vieren staat genoteerd. Het gerecht dat op de foto te zien is ligt in veel minder vocht dan mijn eindresultaat. Ook hier is weer de vraag: is het recept onvolledig of is de foto opgeleukt? Wat het ook is, ik vind het niet kunnen.
Omdat ik benieuwd was wat anderen ervan vonden heb ik een poll op Instagram geplaatst. De wijzer sloeg voor de volle 100% uit naar: ja, de foto moet kloppen bij het recept, anders weet je niet wat je maakt. Ik ben dus niet de enige die hierover valt.