04-03-2024 00:00 Rubriek: Review
'Vega India' is een boek naar mijn hart. Tussen de fleurige hardcover voor- en achterkaft, bevinden zich zo'n 230 pagina's met heel veel lekkers.
Paulami Joshi
De schrijfster van dit boek is geboren in Oost-India, in 1985. Ze verhuisde in 2017 naar Nederland waar ze onder de naam 'Spice Trip' Indiase kookworkshops verzorgt. Een eerdere titel van haar hand is 'De Bijbel van de Indiase Keuken', een boek vol met de uitgesproken smaken uit alle hoeken van India. In 'Vega India' laat de schrijfster zien wat ze thuis graag maakt, voor zichzelf maar ook voor gasten die ze thuis ontvangt.
De inhoud
Het boek begint met wat praktische informatie en boodschappenlijstjes. Bijvoorbeeld een ingrediëntenlijst van dingen die je in ieder geval in huis zou moeten hebben als je uit dit boek gaat koken. Nou heb ik een ruim gesorteerde voorraad kruiden en specerijen, maar ik kan me voorstellen dat je - als je niet zo'n kookfanaat bent - een behoorlijke hoeveelheid ingrediënten moet inkopen voordat je aan de slag kunt. Dat kan je ervan weerhouden uit dit boek te koken. Toch zou ik je willen aansporen om het wél te doen. Als je de kruiden en specerijen eenmaal hebt ingekocht kun je een flinke tijd vooruit en zul je een hoop plezier hebben van dit boek.
Het boek is overzichtelijk opgedeeld naar soort recepten. Het begint met 'platbroden en crêpes', gevolgd door onder andere 'burgers en beignets', 'dahl en curry's' en 'drankjes'. Achterin vind je een aantal basisrecepten (voor bijvoorbeeld gember-knoflookpasta, paneer en Tandoori masala) en het boek heeft een heel handig hoofdstuk waarin menu's staan. De schrijfster draagt daarin ideeën aan hoe je de gerechten uit het boek met elkaar kunt combineren tot een heel menu.
Helemaal achterin vind je een index en vlak daarvoor een lijst met winkels (zowel fysieke als online winkels) waar je goed terecht kunt voor de ingrediënten die je nodig hebt om uit die boek te koken.
Conclusie
Ik ben een liefhebber van de Indiase keuken, maar ik kende voornamelijk de curry's. Dat de Indiase keuken veel meer te bieden heeft blijkt wel uit 'Vega India'. In de recepten die ik heb gekookt en de recepten die ik heb gelezen kom ik geen onvolkomenheden tegen. De hoeveelheden kloppen en het eindresultaat ziet er min of meer hetzelfde uit als op de foto in het boek. Daarnaast is het een heerlijk boek om doorheen te bladeren. Ik kan je de aanschaf van dit boek van harte aanbevelen.