Uit de keuken van Cookboogle

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Het grandioze groenteboek

Alice Hart

Verschijning: 08-04-2024

Terra - Lannoo, Uitgeverij

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Cheesecakepotjes met gezouten honing

Uit: Het grandioze groenteboek
Een cadeautje van: Terra - Lannoo, Uitgeverij

19-05-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Voor vier personen
Voorbereidingstijd: 40 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten voor de gemberkoekjescrumb:

  • 2 el lichte basterdsuiker
  • 30 g ongezouten gepelde pistachenoten
  • 50 g gerookte amandelen
  • 50 g gingernuts (gemberkoekjes), grof gestampt 
  • 50 g boter

Ingrediënten voor de siroop en cheesecake

  • 150 g tijmhoning
  • ½ kleine sinaasappel, schil fijngeraspt en 2 el sap
  • 1 vanillestokje, opengespleten en merg eruit geschraapt
  • 2 tl tijmblaadjes
  • 100 g feta van de beste kwaliteit, uitgelekt en verkruimeld
  • 280 g volvette roomkaas
  • 250 ml slagroom 
  • 75 g poedersuiker, gezeefd

Voor erbij

  • 4 rijpe vijgen, in kwarten
  • 4 el granaatappelpitten 
  • 1 tl tijmblaadjes

Maal om de gemberkoekjescrumb te maken de lichte basterdsuiker, pistachenoten en gerookte amandelen in een minikeukenmachine tot grove kruimels. Voeg de gingernuts toe en maal nogmaals om een grove crumb te maken. Je kunt dit uiteraard ook met de hand doen. Doe de boter met deze kruimels in een pan en zet hem op laag vuur. Verhit alles al roerend een paar minuten tot het lekker gaat ruiken en goudbruin is. Zet opzij om volledig te laten afkoelen. Je kunt deze crumb maximaal 4 dagen van tevoren maken en luchtdicht afgesloten bewaren.

Doe voor de honingsiroop 75 gram van de honing, het sinaasappelsap, het uitgeschraapte vanillestokje en de tijmblaadjes in een kleine pan. Verhit alles een paar minuten heel zachtjes om de honing te laten smelten en de vanille en tijm erin te laten trekken. Zet het 30 minuten opzij om het volledig te laten afkoelen; het dikt dan in. Zeef de honingsiroop als je hem er verfijnder wilt laten uitzien, of vis het vanillestokje eruit en laat de tijmblaadjes zitten. Je kunt dit een paar dagen van tevoren maken en de siroop tot gebruik in de koelkast bewaren.

Maal voor het cheesecakemengsel de resterende honing met de feta, roomkaas, slagroom, poedersuiker en het opzij gehouden vanillemerg een paar seconden in een minikeukenmachine of blender tot de feta net glad is. Maal het mengsel niet te lang, want dan gaat het schiften. Je kunt voor de zekerheid beter wat mogelijk achtergebleven fetakorrels laten zitten. Spatel de geraspte sinaasappelschil erdoor. Dit mengsel kan afgedekt 72 uur in de koelkast worden bewaard.

Schep vlak voor het serveren een royale hoeveelheid van de crumb in glazen (houd een klein beetje achter) en schep het fetamengsel, de vijgen, granaatappelpitten en tijmblaadjes erop. Lepel de honingsiroop erover – die druppelt vanzelf naar beneden over het fruit en de roomkaas – en eindig met een beetje van de opzij gehouden crumb.

Cheesecakepotjes

Categorieën: nagerecht

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

90 Vegetarische klassiekers met een twist →

Een boek vol recepten waarin groenten schitteren en vleesvervangers schitteren door afwezigheid.

Zelden zo'n lekkere pastasaus gegeten →

Verrukkelijke pasta met een saus van geroosterde paprika, verse tomaten, basilicum en chilipeper.

Gevulde tomaten om je vingers bij af te likken →

Heerlijke met rijst, linzen, saffraan en venkel gevulde tomaten uit de oven.

Vegan spiesjes voor de barbecue of grillpan →

Mooie, smaakvolle spiesjes van shiitake. Een opvallend vegan alternatief bij al het barbecuegeweld

Review [50] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Too Easy →

Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Getest [158] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Recept [58] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Snackbrownie →

Een klein, warm, smeuïg en chocoladerig hapje.

Recept: Gebraden kip met honing, mosterd en gekaramelliseerde ui →

Door de kip klaar te maken op gekaramelliseerde uien, krijgt het vlees extra veel smaak en blijft het sappig. De mosterd en honing geven de kip een glorieuze gouden gloed.

Recept: Tiramisu met limoncello →

Tiramisu met limoncello is een frisse variant van het klassieke dessert. Het resultaat is een romig, verfrissend en licht zuur dessert met een kleine limoncellokick.

Lijstjes [1] →