23-05-2024 07:25 Rubriek: Review
Als je veel foodies online volgt, dan is de kans groot dat Ilona de Wit daar tussen zit. Ik volg haar blog (worstenbrood en wijn) al jaren in ieder geval. Sinds twee jaar woont de Brabantse Ilona samen met haar man op Curaçao en daar schreef ze dit prachtige barbecueboek.
Barbecueboeken worden meestal geschreven door stoere mannen met baarden, die met grote hompen vlees en leren schort op de foto gaan. Het boek van Ilona is voor zover ik weet het tweede (Nederlandse) barbecueboek geschreven door een vrouw. Vorig jaar verscheen BBQ-tijd van Susan Aretz en het tij lijkt dus heel voorzichtig te keren. Meer vrouwen achter de grill!
Grillen & Chillen
Door de hitte op Curaçao kreeg Ilona het briljante idee om een laagdrempelig BBQ boek te maken waarvoor je niet uren met de voorbereidingen bezig bent en zonder gedoe met temperatuurmeters, zonder ingewikkelde recepten en zonder dat je stad en land moet afrijden voor de goede ingrediënten. Daar heb je in de hitte immers helemaal geen zin in. Alle gerechten in dit boek zijn te maken op een eenvoudige barbecue en zo'n groot kamadomonster heb je voor dit boek helemaal niet nodig.
Of ik er toch een gekocht heb? Eeeehhhh ... ja! Maar ik had allemaal goede excuses. Mijn oude kettlebarbecue was ongeveer even oud als mijn dochter die volgende maand 23 wordt. Ook wilde ik wel wat meer kunnen met een barbecue en een kamado is bijna een buitenkeuken! Het laatste excuus: homemade steenovenpizza!
En daarmee was de kogel door de kerk. Wij kochten een Kamado Joe, die aan al onze wensen voldoet.
De inhoud
Voorin het boek vind je een handig stappenplan voor een ontspannen avondje barbecuen en uitleg over de verschillende tools die je kunt gebruiken. Er wordt goed onderscheid gemaakt tussen de spullen die je echt nodig hebt en de spullen die leuk zijn om te hebben maar niet noodzakelijk. Verder wat grilltips en chilltips en op pagina 20 heel veel handige tips hoe je je barbecue aansteekt, wat het verschil is tussen direct en indirect grillen en hoe je je barbecue op temperatuur houdt.
Recepten
Het boek bevat 8 hoofdstukken met recepten, waarvan er eentje volledig gewijd is een marinades, saus en rubs en eentje volledig aan drankjes. Voor de tests uit het boek heb ik me voornamelijk gericht op de spiesjes omdat ik dat heel fijn eten vind en je er lekker mee kunt variëren. Alles staat heel duidelijk omschreven en ik denk dat bijna iedereen wel met de receptuur uit de voeten zal kunnen. Onder dit artikel vind je linkjes naar de artikelen over de recepten die ik heb getest. Naast alle heerlijke spiesjes maakte ik de snelle BBQ salade. De smaak was heel goed en ik vond het bijzonder dat ik door een saladerecept nog verrast kon worden. Dit recept mag ik delen van Ilona, dus die vind je vanaf morgen hier op Cookboogle.
Conclusie
Chillen & Grillen is een boek dat er nog niet was. De meeste barbecueboeken zijn voor veel amateurgrillers te hoog gegrepen. Ilona schreef een heel bruikbaar boek waarmee je veel vaker je barbecue zult willen aansteken. Over de vraag of de receptuur klopt hoef je je geen zorgen te maken. Ilona is een perfectionist en heeft alles getest en nog eens getest en nog eens laten testen. Dat zit wel goed.
Dus: kopen dat boek en chillen & grillen deze zomer!