Uit de keuken van Cookboogle

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Grillen en Chillen

Ilona de Wit

Verschijning: 16-04-2024

BBK Producties

Eenvoudig te bestellen bij:

Easy en relaxt Chillen en Grillen

Uit: Grillen en Chillen

23-05-2024 07:25 Rubriek: Review

Grillen & ChillenAls je veel foodies online volgt, dan is de kans groot dat Ilona de Wit daar tussen zit. Ik volg haar blog (worstenbrood en wijn) al jaren in ieder geval. Sinds twee jaar woont de Brabantse Ilona samen met haar man op Curaçao en daar schreef ze dit prachtige barbecueboek.

Barbecueboeken worden meestal geschreven door stoere mannen met baarden, die met grote hompen vlees en leren schort op de foto gaan. Het boek van Ilona is voor zover ik weet het tweede (Nederlandse) barbecueboek geschreven door een vrouw. Vorig jaar verscheen BBQ-tijd van Susan Aretz en het tij lijkt dus heel voorzichtig te keren. Meer vrouwen achter de grill!

Grillen & Chillen

Door de hitte op Curaçao kreeg Ilona het briljante idee om een laagdrempelig BBQ boek te maken waarvoor je niet uren met de voorbereidingen bezig bent en zonder gedoe met temperatuurmeters, zonder ingewikkelde recepten en zonder dat je stad en land moet afrijden voor de goede ingrediënten. Daar heb je in de hitte immers helemaal geen zin in. Alle gerechten in dit boek zijn te maken op een eenvoudige barbecue en zo'n groot kamadomonster heb je voor dit boek helemaal niet nodig.

Kamado JoeOf ik er toch een gekocht heb? Eeeehhhh ... ja! Maar ik had allemaal goede excuses. Mijn oude kettlebarbecue was ongeveer even oud als mijn dochter die volgende maand 23 wordt. Ook wilde ik wel wat meer kunnen met een barbecue en een kamado is bijna een buitenkeuken! Het laatste excuus: homemade steenovenpizza!

En daarmee was de kogel door de kerk. Wij kochten een Kamado Joe, die aan al onze wensen voldoet.

De inhoud

Voorin het boek vind je een handig stappenplan voor een ontspannen avondje barbecuen en uitleg over de verschillende tools die je kunt gebruiken. Er wordt goed onderscheid gemaakt tussen de spullen die je echt nodig hebt en de spullen die leuk zijn om te hebben maar niet noodzakelijk. Verder wat grilltips en chilltips en op pagina 20 heel veel handige tips hoe je je barbecue aansteekt, wat het verschil is tussen direct en indirect grillen en hoe je je barbecue op temperatuur houdt. 

Recepten

Het boek bevat 8 hoofdstukken met recepten, waarvan er eentje volledig gewijd is een marinades, saus en rubs en eentje volledig aan drankjes. Voor de tests uit het boek heb ik me voornamelijk gericht op de spiesjes omdat ik dat heel fijn eten vind en je er lekker mee kunt variëren. Alles staat heel duidelijk omschreven en ik denk dat bijna iedereen wel met de receptuur uit de voeten zal kunnen. Onder dit artikel vind je linkjes naar de artikelen over de recepten die ik heb getest. Naast alle heerlijke spiesjes maakte ik de snelle BBQ salade. De smaak was heel goed en ik vond het bijzonder dat ik door een saladerecept nog verrast kon worden. Dit recept mag ik delen van Ilona, dus die vind je vanaf morgen hier op Cookboogle.

Conclusie

Chillen & Grillen is een boek dat er nog niet was. De meeste barbecueboeken zijn voor veel amateurgrillers te hoog gegrepen. Ilona schreef een heel bruikbaar boek waarmee je veel vaker je barbecue zult willen aansteken. Over de vraag of de receptuur klopt hoef je je geen zorgen te maken. Ilona is een perfectionist en heeft alles getest en nog eens getest en nog eens laten testen. Dat zit wel goed.

Dus: kopen dat boek en chillen & grillen deze zomer!

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Getest: Aardappelsalade, tonijnsteak en gegrilde aubergine →

Eenvoudige, snelle, poespasvrije barbecuerecepten. Daarvoor moet je Grillen en Chillen hebben!

Recept: Snelle BBQ-salade →

Een verrassend lekkere salade voor bij de barbecue, als lunch of als bijgerecht. Zo klaar en heel smaakvol.

Gehaktbalspiesen en Surf & Turf spiesen →

Gehaktballetjes op een stokje van de barbecue, wat wil je nog meer? Ah ja, garnalenspiesen natuurlijk.

Barbecue spiesen met kip en zalm én pindasaus! →

Spiesen met Oosterse smaakmakers schreeuwen natuurlijk om pindasaus. In Grillen & Chillen staan ook vele variaties op deze spiesen.

Een verrassend lekkere salade, top! →

Als je denk aan een salade voor bijvoorbeeld bij de barbecue verval je snel in meer-van-hetzelfde. Deze salade is echt anders.

Recept [58] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Snackbrownie →

Een klein, warm, smeuïg en chocoladerig hapje.

Recept: Gebraden kip met honing, mosterd en gekaramelliseerde ui →

Door de kip klaar te maken op gekaramelliseerde uien, krijgt het vlees extra veel smaak en blijft het sappig. De mosterd en honing geven de kip een glorieuze gouden gloed.

Recept: Tiramisu met limoncello →

Tiramisu met limoncello is een frisse variant van het klassieke dessert. Het resultaat is een romig, verfrissend en licht zuur dessert met een kleine limoncellokick.

Review [50] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Too Easy →

Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Lijstjes [1] →

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Getest [158] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.