17-09-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept
Voor 1 persoon / bereidingstijd ongeveer 40 minuten
Ingrediënten voor 1 persoon (eenvoudig vermeerderen bij meer personen)
- 100 gram pancetta, in blokjes van 1 cm, of spekreepjes
- 80 gram arboriorijst
- 250 ml water
- 1 ei, plus 1 dooier
- 35 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- 15 gram boter, koud
- zout en zwarte peper
Bereiding:
Doe de pancetta in een koude steelpan en zet die op middelhoog vuur. Bak 8 minuten tot de pancetta goudkleurig en krokant is en een deel van het vet is vrijgekomen. Zijn de blokjes krokant, schep dan een paar lepels uit de pan en bewaar die om straks over de risotto te scheppen. Voeg de droge rijst toe en bak die ongeveer 2 minuten in het vet.
Voeg langzaam steeds wat water toe, ongeveer 100 ml per keer, en roer veel. Voeg pas meer water toe als de vorige hoeveelheid is geabsorbeerd. Klopt intussen in een kom het ei, de dooier, parmezaan en flink wat zwarte peper door elkaar.
Na ongeveer 18 minuten is de rijst bijna gaar. Laat koken tot de rijst iets minder vloeibaar is dan je wilt. Is al het water geabsorbeerd, haal de pan dan van het vuur en roer de risotto 2 minuten door, tot hij wat is afgekoeld.
Schep na 2 minuten 1 lepel risotto bij het ei-kaasmengsel en roer door elkaar. Hiermee temper je de eieren en voorkom je dat je roerei krijgt. Voeg het eimengsel toe aan de pan risotto en roer goed. Zet de pan terug op laat tot matig vuur en verhit 2-3 minuten, tot de risotto romig is en langzaam van een lepel af valt (niet te vloeibaar en zeker niet te dik). Roer er ten slotte de koude boter door tot die is gesmolten.
Breng eventueel op smaak met zout (de parmezaan en pancetta zijn ook al zout). Die op met wat extra zwarte peper en schep de bewaarde pancetta erover.