Uit de keuken van Cookboogle

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Eén pan, één portie

Eleanor Wilkinson

Verschijning: 20-08-2024

Fontaine Uitgevers

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: Eén pan, één portie

Uit: Eén pan, één portie

20-09-2024 08:00 Rubriek: Review

Een pan, een portieIk heb er nooit zo bij stilgestaan omdat ik niet vaak voor mezelf alleen heb hoeven koken, maar veruit de meeste recepten worden geschreven voor 4 of meer personen. 

Er zijn steeds meer mensen die alleen wonen en voor zichzelf koken. Voor die groep mensen schreef Eleanor Wilkinson dit boek.

De schrijfster vertelt in het voorwoord dat vrijwel tegelijkertijd ze haar ontslag indiende - om verder te gaan in de foodwereld - en haar relatie stukliep. Ze woonde weer alleen en merkte dat haar zin om te koken weg was, hoewel het één van de dingen was die ze altijd met veel plezier deed. Waar ze tegenop zag was het koken van grotere porties (zodat je drie dagen hetzelfde moet eten) en de bergen afwas die het gevolg zijn van koken. Dat inspireerde haar tot het maken van dit boek.

In het boek staan dus niet alleen eenpersoonsporties, maar deze porties worden ook zoveel mogelijk in een pan gemaakt zodat de hoeveelheid afwas achteraf minimaal is. 

Goed nieuws voor de stellen en gezinnen onder ons: uiteraard kun je de porties eenvoudig verdubbelen of verviervoudigen als je met meer mensen bent. 

De recepten

De recepten zijn onderverdeeld in vijf hoofdstukken: Troost, Vers, Simpel, Speciaal en Zoet. Wat me meteen opvalt is dat het veelal verrassende recepten zijn, recepten die je niet overal tegenkomt en daar gaat mijn hart altijd wat sneller van kloppen. Zo maakte ik de Alfredo met kip en broccoli, die wel romig was maar niet heel 'vettig' aanvoelde. En hoe goed klinkt Pindacurry met tofoe en aardappels. Die staat absoluut op mijn 'to cook' lijstje. En dan de Garnalentosti, daarop ging mijn lief meteen 'aan'. 

De recepten die ik heb getest kloppen goed. Ik probeer me altijd zo goed mogelijk aan de hoeveelheden te houden die worden voorgeschreven en daardoor ontdekte ik dat wij best grote eters zijn. Een eenpersoonsportie uit dit boek is voor ons wat te karig, maar dat zegt waarschijnlijk meer over ons dan over de hoeveelheden in het boek. 

En verder ...

Ik heb bij het doorbladeren van het boek genoten van de prachtige foto's die zijn gemaakt door Dan Jones. De kleuren zijn prachtig en je kunt het gerecht goed zien. Het beeld is ook realistisch, want mijn gerechten zagen er net zo uit als de gerechten op de foto's in het boek.

De schrijfster heeft een prettige manier van schrijven en heeft ieder recept voorzien van een persoonlijke noot. Bij ieder gerecht vind je ook een verwijzing naar een ander recept waarvoor je overgebleven ingrediënten kunt gebruiken. Zo kun je verspilling minimaliseren. 

Conclusie

Eén pan, één portie is simpelweg een goed kookboek. Als je alleen woont en graag niet al te standaard kookt is dit een boek dat je in de kast zou moeten hebben. Ook leuk om als cadeau mee te geven als je kind de deur uitgaat en op zichzelf gaat wonen. 

Eén pan, één portie: Inkijkexemplaar
Prijs: 24,99 euro

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Recept: Rijstkom met gemberkip →

Een soep met de vurige frisheid van gember die in een mum van tijd op tafel staat.

Recept: Toscaanse kip met aardappel →

De combinatie van zongedroogde tomaten, verse basilicum en olijven zorgen voor een mediterraan gevoel.

Recept: Risotto Carbonara →

Het is natuurlijk een beetje verboden omdat het helemaal niet zo 'hoort' maar als je boze Italianen durft te riskeren, maak dan deze risotto!

Getest: Provençaalse halloumi →

Voor deze lekkere provençaalse ovenschotel kun je kiezen voor halloumi, maar je kunt ook kabeljauw nemen.

Getest: Orzosalade met perzik + burrata →

Gezonde, friszoete salade met tomaten en rijpe perziken. Smullen!

Getest: Alfredo kip + broccoli →

Een troostrijke romige pasta die ook niet heel zwaar op de maag ligt.

Recept [58] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Snackbrownie →

Een klein, warm, smeuïg en chocoladerig hapje.

Recept: Gebraden kip met honing, mosterd en gekaramelliseerde ui →

Door de kip klaar te maken op gekaramelliseerde uien, krijgt het vlees extra veel smaak en blijft het sappig. De mosterd en honing geven de kip een glorieuze gouden gloed.

Recept: Tiramisu met limoncello →

Tiramisu met limoncello is een frisse variant van het klassieke dessert. Het resultaat is een romig, verfrissend en licht zuur dessert met een kleine limoncellokick.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Lijstjes [1] →

Review [50] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Too Easy →

Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Getest [158] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.