03-05-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept
Een cadeautje van Uitgeverij Spectrum, een recept uit De Zilveren Lepel Chocolade! In mijn Instagram stories legde ik vier keuzes voor en deze Verticale Chocolade-pistachetaart was de duidelijke winnaar.
Ingrediënten (voor 10 personen):
--- voor de biscuitcake
- 120 gram boter
- 12 eieren
- 360 gram fijne kristalsuiker
- een snufje zout
- 240 gram zelfrijzend bakmeel
- 120 gram pistachemengsel
--- voor de botercrème
- 200 gram 60% pure chocola
- 200 gram boter
- 400 gram poedersuiker
- 200 ml slagroom
--- voor de decoratie
- 40 gram gehakte pistachenootjes
- Chocoladewaaiers gemaakt van 60% pure chocola
Verder nodig:
- Rechthoekig bakblik van 20 x 30 cm
- Bakpapier
- Bain-Marie of dubbele pan
- Staande mixer met garde, of een elektrische handmixer en een kom
- Zeef
- Koksmes
- Snijplank
- Steelpan
- Mengkom
- Paletmes
W E R K W I J Z E :
Verhit de oven voor op 160ºC/gasovenstand 4 en bekleed het bakblik met bakpapier.
Smelt een derde van de boter in een bain-marie of dubbele pan. Breek vier van de eieren in een kom van een staande mixer met garde of gebruik een mengkom en elektrische handmixer. Doe een derde deel van de suiker en een snufje zout in de kom en klop er een bleek en luchtig mengsel van. Voeg een derde deel van het gezeefde bakmeel, het pistachemeel en de gesmolten boter toe en meng alles goed.
Giet het beslag in het bakblik, strijk het oppervlak glad en bak de cake 12 minuten in de voorverwarmde oven. Haal hem eruit en stort de cake op een vel bakpapier. Trek het bakpapier van de cake en leg het er weer losjes op. Leg de nog warme cake nu in de lengte voor je neer, rol hem tussen de vellen papier op en laat hem zo volledig afkoelen.
Herhaal het hierboven beschreven proces met de rest van de ingrediënten, om nog twee rechthoekige cakes te bakken, maar laat ze nu afkoelen zonder ze op te rollen.
Hak voor de botercrème de chocola fijn. Zet de boter, poedersuiker, room en chocola in een steelpan op laag vuur tot de boter en chocola gesmolten zijn en het mengsel glanzend en glad is. Giet het in een kom, laat het tot kamertemperatuur afkoelen en zet de kom 1 uur in de koelkast tot de crème de gewenste, smeerbare consistentie heeft.
Rol de opgerolde cake uit, verwijder het bakpapier en smeer er met een paletmes een dun laagje botercrème op. Rol de cake nu weer op, maar ditmaal zonder het bakpapier. Besmeer een van de twee rechthoekige cakes met botercrème en wikkel hem vanaf de rand om de de opgerolde cake heen, om de rol dikker te maken. Herhaal dit met de andere cake en zet de rol rechtop op een serveerschaal. Besmeer het volledige oppervlak van de cake met de resterende botercrème, versier hem desgewenst met de gehakte pistachenootjes en chocoladewaaiers, en zet hem voor het serveren 4 uur in de koelkast.
Voor een minder hoge taart kan je de rechthoekige cakes in de lengte doormidden snijden.
Heb je deze taart gemaakt? Maak dan even een foto en stuur 'm naar esther@cookboogle.nl.
Categorieën: nagerecht, bakken zoet